Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/6

Barnen i krans dansade trots regn och rusk

I veckan tjuvstartade många förskolor i Göteborg midsommarfirandet. Kanelgatans förskola i Angered var inget undantag. I veckan trotsade små regnställsklädda figurer regnet och hoppade som grodor runt stången med kransar på huvudet.

Vita, lila och rosa blommor lyser mot en lövgrön bakgrund. Den växtklädda käppen med två armar och två cirklar bildar en midsommarstång i barnstorlek. Barnen på Kanelgatans förskola lägger sista handen vid den en meter höga stången iklädda regnjackor och gummistövlar lika färgglada som blommorna. I dag firar förskolan midsommar två dagar i förväg, men vädret firar inte med dem.

– I appen i går stod det att regnet skulle börja vid tolv och jag tänkte att det blir perfekt. Men så blev det ju inte alls, säger Lotta Wahlsten, förskolechef.

Men skam den som ger sig. Med vatten droppande från luvorna bildar barnen och de vuxna två ringar runt midsommarstången med de yngsta barnen längst in och de äldre längst ut. Någon frågar vem som ska ta ton.

– Jag kör igång! Jag har bara ingen gitarr, säger Lisbeth Andersson, förskollärare, som får förlita sig på sin röst i stället.

Betty, Lisa och Ariana håller varandra i händerna och deras små gummistövlar trampar det det regnvåta gräset när de gör grodhopp under "Små grodorna". Därefter följer "Räven raskar över ängen" och "Vi äro musikanter" men från Göteborg istället för Skaraborg. Det är svårt att hålla ihop de två danscirklarna. Alla barn vill inte hålla hand och de allra minsta ser förvirrade ut, men de flesta är entusiastiska när de låtsas-gråter under Grin-Olles visa.

– Jag tror att Grin-Olle är där uppe, säger Lisbeth Andersson och pekar upp mot himlen varifrån vattendropparna fortfarande faller.

LÄS MER: Här kan du fira midsommar

"Upplevelser ger barn väldigt mycket"

Precis som många förskolor i Göteborgsområdet firar förskolan på Kanelgatan midsommar men även andra högtider som lucia och jul. Det står i läroplanen att förskolan ska överföra ett kulturarv till barnen och uppmärksamma saker som historia och traditioner. Vissa förskolor firar till exempel även persiska nyåret och Förskolans dag.

– Upplevelser ger barn väldigt mycket, det är något som sitter kvar. Vi firar även påsk och då kommer påskkärringar som delar ut ägg. På jul brukar jag vara tomte, säger Lotta Wahlsten.

Bland barnen vid midsommarstången blir dansens höjdpunkt "Prästens lilla kråka".

– Den är ett måste, eller hur? Håll i varandra ordentligt för vi ska gå inåt och utåt. Håll i dig! ropar Lisbeth Andersson.

Regnet stoppar långbord

Barnen kiknar av skratt när de slinker än hit och än dit för att sedan slinka “ner i diket” och kasta sig i backen. Men några av de yngsta har tröttnat eller tagit Grin-Olles visa lite för bokstavligt och brister ut i gråt. Det får räcka med dans för i dag och det är dags för midsommarmaten. Tidigare år har hela förskolan ätit ihop vid uppdukade långbord utomhus, men regnet sätter stopp för det i dag. Sammir och Emma, båda fem år, traskar in på sin avdelning, drar av sig de blöta kläderna och hämtar varsin tallrik mat.

– Jag älskar korv, köttbullar och ost. Jag vill ha potatis också – jag älskar potatis, säger Sammir.

Men han upptäcker snabbt något han inte älskar.

– Jag gillar inte det där på potatisen, det där gröna, säger han och pekar på dillen.

Han får snabbt medhåll från Emma som ber om att få sin potatis delad och plötsligt utbrister:

– Varför finns det gräs på?

Men maten slinker ner tillsammans med lite ketchup och saft. Trots gräs på potatisen och regnväder tycker Lotta Wahlsten att barnen verkar ha haft kul under firandet.

– Även om de inte riktigt förstår vad det är så är det något trevligt. En del såg ganska allvarliga ut under dansen men man såg hur de mjuknade upp lite efter ett tag, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.