Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Barnen firades med superhjältar och fiske i centrum

Vad har magnetfiske, superhjältar och Mark Levengood gemensamt? Alla fanns under lördagen på plats när Barnens dag gick av stapeln i centrala Göteborg. Tusentals barn och vuxna kunde efter två års uppehåll återigen fira den kommande generationen.

Under lördagen har området runt Kungsportsavenyn förvandlats till ett gigantiskt nöjesfält. Frälst av majsolen bjuder Barnens dag på ett fullspäckat program med en bred uppsättning aktiviteter.

På evenemangets epicentrum, Bältespännarparken, finns en uppvisning i japanskt kampsport jämte ett Unicef-tält där en kö ringlar sig till ansiktsmålning. Även en fotbollsmatta som IFK Göteborg har satt upp finns på plats.

Vid Stora teatern står ”Superhjältar för cancer” i sina kostymer framför räddningstjänstens stegbil och tar bilder med fascinerade barn. 3-åriga Emin poserar med Captain America, Wolverine och Star-Lord, men för honom finns bara en superhjälte.

– Spider-Man är bäst, säger han.

Rekordupplaga

Sedan 2016 arrangerar Innerstaden Göteborg AB, som erbjuder en samverkansplattform för företag och föreningar, Barnens dag i Göteborg. De senaste två åren har evenemanget dock behövt ställas in på grund av coronapandemin.

När firandet i år gör din efterlängtade comeback görs det i rekordstorlek med 120 programpunkter och enligt Innerstaden förväntar man 150 000 besökare. Även välgörenhetsorganisationen Unicef är med och bidrar i år. Tanken är enligt Sofie Lindström, som är evenemangsansvarig på Innerstaden, att visa upp Göteborg för barnfamiljer.

– För oss är syftet att locka folk till stadskärnan och visa upp vad vi har här. Det har gått förlorat lite under pandemin, säger hon.

Kanalrensning med magnetfiske

Vid vallgraven mitt emot Kungsparken får 8-åriga Nova Wibron ta ett stort krafttag när hon slungar in en tung metallskiva i vallgraven mittemot Kungsparken. I vanliga fall är det förbjudet att magnetfiska här, men på barnens dag har det gjorts ett undantag. Något som flera av dagens hedersgäster tar tillfälle av.

– Vi hade tänkt att gå vidare och göra andra aktiviteter, men Nova har varit kvar här så länge, säger mamman Malin Einarsson och skrattar.

– Jag har fångat pengar, hänglås och en tändare säger Nova stolt och pekar på fyndhögen bakom sig.

På duken ligger flera slamtäckta metallföremål, en cykel och en drönare. Dessutom har man hittat ammunition som man ska överlämna till polisen.

På Bältespännarparken har scenen mitt på torget värmts upp för den folkkära tv-personligheten Mark Levengood.

– Jag kanske borde vara nervös. Barn kan vara lite oberäkneliga, säger han, skrattar och tillägger:

– All dagar borde vara barnens dag, de är vår framtid.

LÄS OCKSÅ: Så firas eid al-fitr i Göteborg – efter två års pandemi

LÄS OCKSÅ: Leken bredde ut sig på gatan under Barnens dag

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.