Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Barn sätts i tillfällig förskola med outbildad personal

Centrum har öppnat en vårförskola där 52 barn skolas in av en helt ny personalgrupp. En tillfällig lösning som används år efter år. - Det är vårt sätt att minska barngrupperna, säger Anna Sibinska (MP) ordförande i stadsdelsnämnden Centrum.

En stor skolgård breder ut sig utanför modulbyggnaderna. Förutom deras legoaktiga yttre ser de ut som vilken förskola som helst. Fräscha och barnanpassade rum med köksdelar utplacerade på ett sådant sätt att det kan fungera som avdelningarnas matplatser. Några avdelningar är tomma och snart ska 52 barn göra sig hemmastadda – men bara fram till sommaren.

- Det är en väldigt kortsiktig lösning och jag känner inte att jag har något val. Jag måste jobba, men skulle jag endast se till mitt barns bästa hade jag väntat på en ordinarie plats, säger en anonym förälder som fått plats på vårförskolan i Centrum.

Föräldern tycker det är orättvist då det innebär en inskolning extra och en helt ny personalgrupp.

- Det innebär två inskolningar. Det borde finnas bättre lösningar, det är så små barn det handlar om, säger föräldern.

Poängen med en tillfällig vårförskola är att jämna ut söktrycket. På våren vill många ha förskoleplats, men det är på hösten som flest lediga platser finns eftersom sexåringarna lämnar och börjar skolan.

- Det är en bra lösning med tanke på att vi kan hålla nere barngrupperna. Vi kan fokusera helt och hållet på bra inskolning tillsammans med föräldrarna, säger Helena Bartmar, förskolelärare sedan 20 år och arbetsplatshandledare på vårförskolan.

I dag har barnen tagit sin första vila utan sina föräldrar och en av barnskötarna tycker det har fungerat bra.

- Vi trodde att de skulle skrika och gråta efter mamma och pappa men det har gått jättebra, säger Shilan Amin, en av de nyanställda barnskötarna.

Inskolning av så här många barn på samma gång är en utmaning och för Shilan Amin är det en ny erfarenhet.

De som kommer jobba i barngrupperna under våren är inte förskollärare utan barnskötare och personer som saknar utbildning. Att hitta förskollärare som vill vikariera i sex månader är svårt, menar Helena Bartmar. Hon kommer arbetsleda grupperna och har haft fullt upp med anställningarna in i det sista.

- Det var lite jäktigt med rekryteringarna men det har gått bra, vi har hittat väldigt bra pedagoger, säger Helena Bartmar.

Det är för tredje året stadsdelen Centrum satsar på den här lösningen och det kommer sannolikt bli fler år. Anna Sibinska (MP), ordförande i stadsdelsnämnden Centrum, tycker vårförskolan är en bra lösning för att möta ett behov som kan förändras.

Varför inte ordna fler permanenta platser istället?

- Det skulle göra att vi plötsligt står med tomma lokaler och personal som vi måste avskeda. Vi måste ha en organisation som täcker hela förskoleområdet.

Att en förälder känner sig orättvist behandlad tycker Anna Sibinska är tråkigt och de ska göras en ordentlig utvärdering efter vårförskolan även denna gång. Utvärderingen från den senaste vårförskolan visade inga klagomål.

Varje år avsätter stadsdelen pengar för att minska barngrupperna på långt sikt och varje år görs det framsteg, menar Anna Sibinska (MP).

- Det här är ingen dålig lösning på något sätt. Det här är ett erbjudande till föräldrarna och ingenting som vi tvingar dem till, de kan tacka nej och vänta till hösten, säger hon.

Tvingas man inte tacka ja då?

- Familjen behåller sin plats i kön och får så småningom nya erbjudanden. Det handlar mycket om kommunikation med stadsdelen, säger Anna Sibinska (MP).

Det finns en platsgaranti för föräldrar som står i kö för förskolan. Senast efter fyra månader från söktillfället ska en förälder beviljas plats om man sökt till alla stadsdelens förskolor.

Är inte det här bara ett sätt att korta ner kötiden?

- Nej det är vårt sätt att minska barngrupperna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.