Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tre barn som omhändertogs för att inte fara illa skickades tillbaka igen. Bild: Linn Cathrin Olsen
Tre barn som omhändertogs för att inte fara illa skickades tillbaka igen. Bild: Linn Cathrin Olsen

Barn omhändertogs för att inte fara illa – skickades hem igen

Tre barn som riskerade att fara så illa att de omhändertogs skickades tillbaka till sin familj igen – eftersom socialtjänsten i Östra Göteborg inte hanterade fallet snabbt nog.
Nu anmäler Östra Göteborg sig själva för bristande rättssäkerhet.
GP har tidigare uppmärksammat hur 48 anmälningar om utsatta barn samlats på hög i stadsdelen.

Det var i december 2019 som socialtjänsten i Östra Göteborg tog emot orosanmälningar om tre barn i en familj som riskerade att fara illa.

Situationen för barnen var så allvarlig att barnen omhändertogs enligt lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU).

Men eftersom handläggarna inte skickade in motiveringen för besluten till förvaltningsrätten snabbt nog skickades barnen hem till samma familj igen – utan att socialtjänsten kunde säkerställa att de inte far illa i hemmet.

– Det är naturligtvis väldigt allvarligt. Vi har inte gjort det vi förväntas göra, säger Bjarne Öhman, områdeschef Stöd och försörjning i Östra Göteborg.

Nu anmäler stadsdelsförvaltningen missförhållandet till Inspektionen för vård och omsorg.

LÄS MER: Socialtjänsten struntade i 48 larm om våldsutsatta barn

Socialtjänsten agerade för sent

Socialtjänsten hade sju dagar på sig att skicka in handlingarna till förvaltningsrätten, men de kom in en dag för sent.

Anledningen är att förste socialsekreteraren på enheten hade en hög arbetsbelastning och gjorde en feltolkning av när handlingarna skulle skickas in.

Hur har det gått för barnen?

– Det uttalar jag mig inte om. Det jag kan säga är att vi har kontrakt och insyn i alla familjer som är aktuella, säger Bjarne Öhman.

Vid den här typen av händelser går det dock inte att ansöka om att omhänderta barnen igen, på samma grund som innan.

– Lagstiftningen formuleras så att om domstolen fattat ett beslut kan vi inte ansöka igen, utan att komma in med nya skäl. Det måste finnas ytterligare skäl.

Så det måste bli värre för att ni kan omhänderta barn igen?

– Eller så kan det finnas andra saker vi kan påvisa. Det kan också vara så att vi sätter in andra insatser helt enkelt. Det jag kan säga är att vi har kontakt med och insyn i alla familjer inom vår verksamhet. Det är en annan situation idag än vid det tillfället.

Har vidtagit åtgärder

Enligt förvaltningen har man nu säkerställt att andra barn inte ska råka ut för samma sak. En handlingsplan har upprättats under våren för att se till att arbetsbelastningen är på en rimligare nivå.

Enheten har också gjort åtgärder för att säkerställa att handlingar och beslut kommer till förvaltningsrätten i tid.

Bjarne Öhman säger att de nu har läget under kontroll, och att de har stärkt upp personalen.

– Vi kommer att påbörja en rekrytering av ytterligare en socialsekreterare i juni. Rekrytering av ytterligare en 1:e socialsekreterare pågår.

">
Ing-Marie Larsson, sektorschef för Individ- och familjeomsorg samt funktionshinder i stadsdelsförvaltningen Östra Göteborg. Bild: Pressbild
Ing-Marie Larsson, sektorschef för Individ- och familjeomsorg samt funktionshinder i stadsdelsförvaltningen Östra Göteborg. Bild: Pressbild

Ing-Marie Larsson är sektorschef för Individ- och familjeomsorg samt funktionshinder i stadsdelsförvaltningen Östra Göteborg.

– Det har varit en ansträngd situation under hösten och vintern på enheten. Det är svårt att förutse hur många anmälningar eller ansökningar som kommer in till en myndighet. Det är ledningens ansvar att se till att verksamheten har förutsättningar för en kvalitetssäker och rättssäker handläggning och det är detta som har åtgärdats nu, säger hon i ett pressmeddelande.

48 anmälningar samlades på hög

Det är inte första gången den höga arbetsbelastningen på socialtjänsten riskerar att gå ut över barn som lever under missförhållanden.

Vid samma tid, under hösten och vintern 2019, samlades 48 ärenden på hög utan att någon ens träffade barnen, vilket GP tidigare rapporterat om.

Det handlar om larm om barn som misstänks vara utsatta för våld eller grovt våld av sina föräldrar. Barn som har ett syskon eller en förälder som misshandlas, hem där droger förkommer, kriminalitet och psykisk ohälsa. Barn som kan behöva omhändertas enligt LVU – och där socialtjänstens uppgift är att snabbt bedöma om barnen behöver skydd.

Ärendena rör bland annat ett förskolebarn som ska ha blivit "knivad" av sin pappa, en flicka så illa däran att hon tvingades operera ut flera tänder och små barn vars kriminella pappa hotat att sätta eld på dem.

– Det är barnen som får betala priset när man väljer att ligga lägre i bemanning, sa socialsekreteraren Lina Lyckander som slog larm, fick nog och sade upp sig, i en intervju i GP.

Ärendet utreds av Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Enligt Östra Göteborgs stadsdelsförvaltningen har man lyckats beta av ärendena. Man har också stärkt bemanningen på avdelningen.

Barnutredningar blir inte klara i tid

Samtidigt har ett antal ärenden där barn riskerar att fara illa försenats även under våren. Det handlar om utredningar om barn som riskerar att fara illa, som inte blir klara i tid.

I april fanns 32 utredningar som inte blev klara inom fyra månader, under första halvan av maj var det 20 sena utredningar och den 18 maj fanns det fortfarande tio utredningar som låg öppna och inte var klara i tid, enligt uppgifter från stadsdelsförvaltningen.

– Vi har en plan för hur vi ska få ned tiden. Men ibland kan det finnas anledningar till att också förlänga tiden, det är ingenting konstigt, säger Bjarne Öhman.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.