Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Barn lämnade över protestbrev till kommunstyrelsens ordförande

På torsdagseftermiddagen lämnade elever från klass tre på Hammarkulleskolan 45 protestbrev till Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande. Barnen vill inte att bemanningen på Hammarkullens parklek tas bort där de leker varje dag.

När alliansen tog beslut om budgeten för 2020 valde man att ta bort bemanningen på de fem lekparkerna som har personal på plats i dag: Plikta i Slottsskogen, Actionparken, Bygglekplatsen, Positivparken och Hammarkullens parklek. När elever från årskurs tre i Hammarkulleskolan hörde detta blev de ledsna och bestämde sig för att skriva protestbrev.

Breven ville de lämna över till Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande. På torsdagseftermiddagen var det dags att träffa honom i Rådhuset. Fem elever var på plats och överräckte 45 brev, från två klasser.

LÄS MER: Alliansens förslag: Avveckla all bemanning på lekparker i Göteborg

Först gick mötet lite trevande, och Axel Josefson ställde lite frågor till barnen om parkleken. Bland annat undrar han om de är där varje dag, svaret från alla blir ja.

Axel Josefson träffade på torsdagen fem elever på Hammarkulleskolan. De vill rädda kvar bemanningen på sin parklek. Bild: Stefan Berg
Axel Josefson träffade på torsdagen fem elever på Hammarkulleskolan. De vill rädda kvar bemanningen på sin parklek. Bild: Stefan Berg

Men sen det tar inte lång tid innan barnens argument, om varför deras parklek ska vara kvar som den är, haglar över kommunstyrelsens ordförande. De är tuffa i sina argument och ställer honom mot väggen. Som att vi barn är framtiden.

– Vi vill att vår parklek ska vara öppen. Vi bor trångt och behöver vara där, vi vill inte att den ska stängas, säger Ahmed Abdi-Rahman.

Barnen berättar bland annat att de är oroliga över att det blir mer bråk när det inte är någon personal där.

– Det bästa med parkleken är att man får träffa sin vänner. Och vi får inte vara där om det inte är vuxna där, berättar Idman Aden.

Anja Abdulla-Aziz säger att de kan gå dit och baka på sommaren, och låna cyklar. Och bråkar någon finns det vuxna som kan hjälpa dem.

Axel Josefson berömmer barnen

Axel Josefson svarar på alla deras frågor, och förklarar varför de tar bort bemanningen på deras parklek. Det är för att det inte finns pengar, och att de måste prioritera annat. Han förklarar också att beslutet är taget. Han säger att de ska titta på det, och ska läsa deras brev, men att han lovar inget. Mötet avslutas med att han berättar för barnen hur imponerad han är över att de kom dit, och över deras argument.

100 barn varje dag

Ebba Hermelin är skolkurator på skolan och är med på mötet. Hon berättar att 100 barn är på parkleken varje dag, och så många som 200 till 300 på sommaren.

– Många är trångbodda, kan bo åtta personer i en lägenhet, då kan det vara skönt att gå iväg och leka. Och alla har ingen möjlighet att åka iväg på sommaren, då kan de gå dit och leka. Det känns säkert för föräldrarna att skicka dit dem.

Hon uttrycker även oro över vad som kommer att hända när parkleken stänger.

– Vi vuxna i Hammarkullen blir oroliga för vad som händer när det blir ett tomrum när parkleken stänger, för då finns det negativa krafter som lockar med dem, säger Ebba Hermelin.

LÄS MER: MP och V:s kupp – yrkar på att behålla bemannade lekparker

Beslutet är taget

Axel Josefson är medveten om att många inte vill att de tar bort bemanningen på stans parklekar.

– Jag har noterat att det finns åsikter för att man ska ha kvar parkleken. Och jag uppskattar att barnen engagerar sig, skriver brev, och tar kontakt med politiken.

Han säger att han förstår de argument som finns, som att man bor trångt, och trygghetsproblematiken. Att man kanske kan lösa bemanningen genom frivillig verksamhet.

– Beslutet är taget, men vi kommer att titta på det, vi är ju såklart påverkbara av vad göteborgarna tycker, säger Axel Josefson.

LÄS MER: Personal på Plikta om framtiden: "Det känns overkligt"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.