"Det här är en väldigt allvarlig händelse", säger Ingela Johansson, verksamhetschef vid Funktionsstöd i Social resurs.
"Det här är en väldigt allvarlig händelse", säger Ingela Johansson, verksamhetschef vid Funktionsstöd i Social resurs. Bild: TT Nyhetsbyrån

Barn fick brännskador – av badvatten

Ett funktionsnedsatt barn behövde bada och fick hjälp av två stödassistenter. Men badvattnet var skållhett och barnet fick vårdas 13 dagar på sjukhus för sina brännskador, rapporterar nyhetsbyrån Siren.
– Det här är en väldigt allvarlig händelse som vi ser väldigt allvarligt på, säger Ingela Johansson, verksamhetschef vid Funktionsstöd i Social resurs.

ANNONS
|

Det var i början av oktober som två stödassistenter på ett korttidsboende i Göteborg skulle hjälpa ett funktionsnedsatt barn att bada.

Enligt en lex Sarah-utredning ska barnets funktionsnedsättning innebära visa rörelsebegränsningar, begränsat tal och svårigheter att kommunicera.

När man ska ha satt ner barnet i vattnet ska man ha upptäckt att vattnet var skållhett och ambulans tillkallades. Följden blev att barnet fick andra gradens brännskador på fötterna och fick vårdas på sjukhus i 13 dagar då såren på fötterna blev infekterade, skriver Nyhetsbyrån Siren.

"Väldigt allvarligt"

Social resursförvaltning ska ha sett allvarligt på händelsen och valde att göra en anmälan om allvarligt missförhållande i väntan på att en lex Sarah-utredning skulle bli färdigställd.

ANNONS

Boendet ska efter händelsen vidtagit åtgärder och upprättat rutiner kring badning. Man ska även ha installerat en blandarventil på kranen.

Enligt Ingela Johansson, verksamhetschef vid Funktionsstöd i Social resurs, pågår det en utredning för att man ska kunna utreda vad det är som har inträffat.

– Det här är en väldigt allvarlig händelse och måste nu utredas för att det inte ska hända igen. säger Ingela Johansson.

Hon betonar också att barnet i dag mår bra och är tillbaka på verksamheten som vanligt.

ANNONS