Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

"Det här är en väldigt allvarlig händelse", säger Ingela Johansson, verksamhetschef vid Funktionsstöd i Social resurs. Bild: TT Nyhetsbyrån

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Barn fick brännskador – av badvatten

Ett funktionsnedsatt barn behövde bada och fick hjälp av två stödassistenter. Men badvattnet var skållhett och barnet fick vårdas 13 dagar på sjukhus för sina brännskador, rapporterar nyhetsbyrån Siren.
– Det här är en väldigt allvarlig händelse som vi ser väldigt allvarligt på, säger Ingela Johansson, verksamhetschef vid Funktionsstöd i Social resurs.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det var i början av oktober som två stödassistenter på ett korttidsboende i Göteborg skulle hjälpa ett funktionsnedsatt barn att bada.

Enligt en lex Sarah-utredning ska barnets funktionsnedsättning innebära visa rörelsebegränsningar, begränsat tal och svårigheter att kommunicera.

När man ska ha satt ner barnet i vattnet ska man ha upptäckt att vattnet var skållhett och ambulans tillkallades. Följden blev att barnet fick andra gradens brännskador på fötterna och fick vårdas på sjukhus i 13 dagar då såren på fötterna blev infekterade, skriver Nyhetsbyrån Siren.

"Väldigt allvarligt"

Social resursförvaltning ska ha sett allvarligt på händelsen och valde att göra en anmälan om allvarligt missförhållande i väntan på att en lex Sarah-utredning skulle bli färdigställd.

Boendet ska efter händelsen vidtagit åtgärder och upprättat rutiner kring badning. Man ska även ha installerat en blandarventil på kranen.

Enligt Ingela Johansson, verksamhetschef vid Funktionsstöd i Social resurs, pågår det en utredning för att man ska kunna utreda vad det är som har inträffat.

– Det här är en väldigt allvarlig händelse och måste nu utredas för att det inte ska hända igen. säger Ingela Johansson.

Hon betonar också att barnet i dag mår bra och är tillbaka på verksamheten som vanligt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.