Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Barken Viking ska bland annat målas om. Men i stället för att bogseras till Gotenius varv på andra sidan Hisingsbron kommer skeppet tas till Falkenberg.  Bild: Kent Hallgren (arkiv)
Barken Viking ska bland annat målas om. Men i stället för att bogseras till Gotenius varv på andra sidan Hisingsbron kommer skeppet tas till Falkenberg. Bild: Kent Hallgren (arkiv)

Barken Viking renoveras i Falkenberg – i stället för en kilometer bort

Barken Viking skulle egentligen ha renoverats på Gotenius varv, som ligger en dryg kilometer uppströms. Men eftersom den nya Hisingsbron är för låg får skeppet ta sig till Falkenberg i stället, rapporterar P4 Göteborg.

Under planeringen av den nya Hisingsbron kom protester från bland andra Gotenius varv. Detta sedan det stod klart att den segelfria höjden skulle sänkas vilket hindrar fartyg från att ta sig till varvet.

– Vart är Göteborg på väg, är det en sjöfartsstad längre. Jag tycker att det är konstigt att man väljer design i stället för funktionalitet, sa ägaren Mats Gotenius 2014.

LÄS MER: Sista chansen att ta bilen över Götaälvbron till Hisingen

När hotellbåten Barken Viking nu ska målas har invändningen blivit högaktuell. På grund av sin höjd kommer skeppet att bogseras till Falkenberg i stället för till Gotenius varv – som ligger en knapp kilometer bort. Det rapporterar P4 Göteborg.

– Hisingsbron är för låg. Vi skulle behöva montera ner hela riggen och kapa masterna, och det låter sig inte göras, säger Higabs projektledare Karin Lottkärr till radiokanalen.

LÄS MER: Hisingsbrons pylontoppar lyfts på plats

Innan avfärden till Falkenberg kommer Barken Viking att bogseras till Frihamnen där övre delen av riggen ska monteras ned för att fartyget ska få plats under Älvsborgsbron.

LÄS MER: Mikael ser till att Götaälvbron inte kollapsar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.