Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/5

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Barbro en av de första att föda på Östra: "Kände verkligen inte för att byta barn"

Lyxigt och modernt – men med viss risk för förväxlingar. Barbro Forsberg var en av de allra första att föda barn när Östra sjukhusets splitternya förlossning slog upp portarna för 50 år sedan.
– Jag födde en svarthårig flicka, men på BB ville de ge mig en skallig pojke, säger hon och skrattar.

Klockan 8.48 måndagen den 19:e februari 1968 mötte Barbro Forsbergs andra dotter, Petra, världen på Östra sjukhuset. Då hade den helt nya förlossningsavdelningen varit öppen i blott 19 dagar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Allt var inte helt färdigbyggt ännu, men det var väldigt fint och fräscht. Jag fick en väldigt trevlig läkare också, en norrman, som jag tyvärr inte minns namnet på. Han frågade om jag rökte och det gjorde jag. Då satte han på de nya fläktarna, som fungerade mycket bra, och så satt vi i förlossningsrummet och rökte cigaretter och drack kaffe tillsammans. Det ska man kanske inte berätta, men det var så det var då, säger Barbro Forsberg, som var 24 år vid tillfället.

"Kände verkligen inte för att byta barn"

Skillnaden mot Göteborgs tidigare kvinnoklinik vid Linnéplatsen, där hon fött sitt första barn, var enorm.

– Där låg vi fyra kvinnor i samma förlossningsrum, det var vidrigt. På Östra fick jag eget rum med handfat och serverades kaffe – det var rena lyxen. Jag har absolut ingenting att klaga på, berättar hon så här 50 år senare.

En lustig incident minns hon dock tydligt.

– Jag var blonderad och Petra föddes med mycket svart hår på huvudet. När jag rullades från förlossningen till BB kom personalen däremot och gav mig en skallig liten pojke. Petra lämnade de istället till en jugoslavisk kvinna som nyss fött på samma avdelning – de tänkte väl att de var mer lika. Men jag kände verkligen inte för att byta barn, säger Barbro Forsberg skämtsamt.

"Ingen förlossning är den andra lik"

– Vi hade dock armband med personnummer, så det enda som hände var att jag blev ilsk, konstaterar hon.

Några år efter förlossningen på Östra flyttade familjen till Vara och fick tre döttrar till. Idag har Barbro Forsberg dessutom tio barnbarn och flera barnbarnsbarn – och därmed stor erfarenhet av förlossningar och förlossningsvård.

Runt 200 000 barn har fötts på Östra sjukhuset sedan förlossningsavdelningen slog upp portarna för första gången i februari 1968..

– Ingen förlossning är den andra lik – en del gör väldigt ont, andra inte ont alls. Det viktigaste är att man lyssnar på kvinnan, säger hon.

Totalt har över 200 000 barn fötts på Östra sjukhuset under Kvinnoklinikens första 50 år. Den allra första bebisen, en flicka, kom 13.33 den första februari 1968.

11 000 förlossningar per år

– Mellan 1968 och fram till 1997 hade vi i snitt runt 3 000 förlossningar här per år, nu, när även förlossningen i Mölndal flyttat hit, är det istället runt 11 000 per år, säger Ian Milsom, professor i obstetrik och gynekologi och områdeschef med ansvar för både kvinno- och barnsjukvården.

Han har arbetat på Östra sjukhuset i 44 år och är en av de "Östra-seniorer" som på tisdagen uppmärksammades när sjukhuset bjöd in till Öppet hus och jubileum för att fira 50 år.

Ian Milsom har själv varit med under tusentals förlossningar och under åren, på nära håll, sett en otrolig teknikutveckling inom sjukvården. När han började 1974 var ultraljudsundersökningar av foster till exempel i princip en nyhet.

– Då var den tekniken i sin linda i Sverige, när vi tittade såg vi nästan bara att det fanns ett foster där. Nu kan du se i princip allt och dessutom i 3D. Samtidigt har det utvecklats provrörsbefruktning och titthålsoperationer för att vi effektivt ska kunna hjälpa ofrivilligt barnlösa par. Vi har också genomfört flera livmodertransplantationer – alla som fått en ny livmoder har nu också fått barn och det finns även de som fött två barn efter transplantationen. Vården har genomgått en oerhörd teknisk utveckling de här åren, säger Ian Milsom.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.