Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Barbiedrogen” – inte godkänd någonstans

Melanotan 2 är ett läkemedel som injiceras i kroppen för att ge huden en snygg solbrun färg men det är olagligt att sälja medlet. Ingen kontrollerar produkten och biverkningarna är många.

Det hormonstimulerande preparatet är enligt Läkemedelsverket inte godkänt någonstans i världen och försäljning är olaglig i Sverige. Medlet är dock enkelt att få tag på.

Via en av många hemsidor utlovas tio mg Melanotan 2 till en kostnad av 350 kronor. På en Facebooksida med 1094 medlemmar kan ett kit beställas för 400 kronor. Mejla intresse och betala i förskott eller på plats. Om man gör reklam för sidan i sitt Facebookflöde erbjuds också 50 kronor i rabatt.

Läkemedelsverket har polisanmält de leverantörer som hittats i Sverige men det finns många leverantörer utomlands.

– En av grunderna till att vi reagerar på det här är att du inte har någon aning om det är Melanotan du får tag i, om den är ren eller hur den har tillverkats, säger Per-Åke Sandvold, chef för enheten för kontroll av läkemedelsprodukter och narkotika vid Läkemedelsverket.

Att det inte skulle vara vetenskapligt bevisat att Melanotan 2 är skadligt tycker han är nonsens. Deras bedömning grundar sig i 57 källstarka artiklar och det råder inga tvivel om att det finns hälsorisker.

Preparatet är ett syntetiskt hormon som togs fram i Australien i försök att utveckla ett hjälpmedel för de som var väldigt känsliga för väldigt starkt solljus, berättar han. Att den forskats fram i hälsofrämjande syften är också ett vanligt argument för att den inte är skadlig, men faktum är att den aldrig godkänts.

– Det här är en substans man lade ner forskningen kring för att preparatet förorsakade problem, säger Per-Åke Sandvold.

Ett allvarligt symptom man sett är att leverfläckar har börjat växa okontrollerat och mörknat till ett förstadium av hudcancerformen Malignt melanom.

– Malignt melanom är en av de absolut värsta cancerformerna. Det är inget som man ska ens chansa på att få, ett oerhört risktagande, säger han.

Han berättar också att det inte finns några bekräftade fall där Melanotan 2 lett till fullt utvecklad hudcancer.

Kaj Knudsen, överläkare och förgiftningsexpert på Sahlgrenska, stöter på ungefär fem fall per år där personer använt sig av Melanotan 2. Han ser oroväckande på hur pigmentcellerna kan komma att påverkas på sikt.

– Melanotan 2 är väldigt potent och skapar en 1000-faldig ökning av kroppens melanocytstimulerande (pigmentstimulerande) hormon. Man har sett att man utvecklar ett förstadium till hudcancer, säger Kaj Knudsen.

– Det finns också rapporter på ökade svettningar, yrsel och bröstsmärtor och några fall av priapism: erektioner som inte viker sig. Vissa tar det för att få en högre sexuell drive, säger han.

Användning kan också leda till psykiska besvär som oro, ångest och förvirring. Det finns också risk för blodförgiftning och hepatitsjukdomar eftersom preparatet injiceras, berättar Kaj Knudsen.

Giftinformationscentralen fick in 30 fall om överdosering förra året.

Läs även: Sandra tänker inte sluta injicera barbiedrogen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.