Bara Sverigedemokraterna tycker att Göteborg gjort för lite

Sverigedemokraternas kommunalråd jobbar hemifrån och hade velat se snabbare och mer långtgående åtgärder. Men övriga gruppledare tycker att staden har god beredskap i arbete med coronaviruset.

ANNONS
|

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) säger att Göteborg stad byggt upp en organisation som följer coronavirusets utredning noga. Och samtliga kommunalråd får allt tätare uppdateringar. Så här svarar gruppledarna för de olika partierna på frågan om staden gör tillräckligt i arbetet med det nya viruset.

Bild: Mia Hšglund

Axel Josefson (M)

grade crossed

– Vi har jobbat under lång tid med coronafrågan och dels följt utvecklingen i vår omvärld noga, men också arbetat aktivt med att förbereda vår egen organisation. Vi jobbar både kortsiktigt och med den långsiktiga planeringen. Vissa områden är extra viktiga, som äldreomsorgen där det handlar om att skydda de äldre och samtidigt bedriva verksamheten på ett bra sätt.

ANNONS
Bild: Jonas Lindstedt

Helene Odenjung (L)

grade crossed

– Det finns en grupp på stadsledningskontoret som träffas dagligen och har veckovisa planeringar. Så har de jobbat sedan det första fallet upptäcktes. Vi har planer som sträcker sig tre år framåt i tiden, utifrån olika scenarier. Jag är trygg med att man är på tå i organisationen.

Bild: Meli Petersson Ellafi

Jonas Attenius (S)

grade crossed

– Ja, kommunstyrelsen har fått löpande information från stadsledningskontoret som i sin tur hämtar information från Folkhälsomyndigheten och annan expertis. Nu har vi fått det tätare och vi är beredda att fatta de beslut som behövs, utifrån det vi har rådighet över.

Bild: Anders Ylander

Martin Wannholt (D)

grade crossed

– Det är svårt att bedöma, men vi litar på att vi har en bra beredskapsplan. Och vi får bra information, men vi bad att de skulle kolla upp hur det är i till exempel kyrkor och moskéer, där det är tätt med folk. Det är kanske att slå in öppna dörrar, men det viktiga är att informationen når ut och att alla är försiktiga.

Bild: Robin Aron

Daniel Bernmar (V)

grade crossed

– Det får man utvärdera efteråt, om man vill ha ett riktigt svar på den frågan. Det finns en arbetsgrupp på stadsledningskontoret som leder arbetet och nu taktar man upp det och riktar det mer till riskgrupperna. Vi får nästan dagliga rapporter om hur det går.

ANNONS
Bild: Jenny Ingemarsson

Karin Pleijel (MP)

grade crossed

– Vi har aldrig varit med om något liknande och nu måste vi ju följa det i stort sett timma för timma. Men jag har förtroende för att staden tar det på så stort allvar som krävs. Det gäller att varken överreagera eller underdrivna, utan att vara på tårna.

Bild: Stefan Berg

Jörgen Fogelklou (SD)

grade crossed

– Nej, absolut inte. Vi hade ett yrkande för en och en halv månad sedan om att folk som var i riskzonen inte skulle gå tillbaka till jobbet. Det har man fortfarande inte gått ut med. Det är lätt att vara kritisk, men när man tittar på andra kommuner så har de gjort mer, till och med lilla Kungälv. Vi ska inte skapa hysteri, men det är viktigt att inte belasta samhället för dem som behöver det. Av den anledningen jobbar Sverigedemokraterna i stadshuset hemifrån tills vidare.

Bild: Stefan Berg

Emmyly Bönfors (C)

grade crossed

– Vi har följt det under flera veckor och fått kontinuerliga uppdateringar, så vi följer det noggrant. Vi är ju i ett läge där saker kan ske hastigt och förutsättningarna kan förändras snabbt, men det har vi beredskap för. Jag förstår att det kan finnas en stor oro och den ska man ta på allvar, samtidigt ska vi inte drabbas av panik.

Bild: PER WAHLBERG

Elisabet Lann (KD)

grade crossed

– När det gäller äldreomsorg och andra sköra grupper är det viktigt att komma ihåg att det är äldreomsorgen som hanterar den här typen av frågor årligen. De har rutiner för hygien och så vidare, eftersom de grupperna drabbas hårt av den årliga influensan. Så även om det är i den verksamheten vi ser störst risker så är det också den verksamheten som är bäst rustad.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS