Bara ett 40-tal toaletter i centrum

ANNONS
|

Lampan är skarpt grön på toalettkuren på Kungsportsplatsen, men för den med klaustrofobiska anlag ser det mörkt ut. Turistkartan ger bara knapphändig information och ingenstans syns skyltar.

Inne på turistbyrån ges rådet att uppsöka McDonalds kundtoalett på andra sidan vägen. Fem kronor senare är det första toalettbesöket avklarat.

I hela Göteborgs kommun finns 40-talet offentliga toaletter utställda på strategiska platser.

Ett snålt tilltaget antal kan tyckas, särskilt i sommartider när stans invånare utökas med hundratusentals turister. Och inte minst i jämförelse med Stockholms 240 toaletter - bara i centrala stan.

Därför har kommunen sedan drygt två år avtal med drygt 12 restauranger och näringsidkare i Göteborg. Mot ersättning på 1 000 kronor i månaden öppnar de sina toaletter för allmänheten, berättar Olle Dahlin, enhetschef på kommunens statsmiljöenhet.

ANNONS

Men hur ska man veta vilka restauranger det är okej att låna toaletten på?

– Det är helt klart ett förbättringsområde, jag antar att man aldrig kan skylta tillräckligt, säger Olle Dahlin.

Toaletternas placering sköts av kommunens projektgruppen Trygg och vacker stad.

Det är också de som sköter städningen och trots att det ska ske minst en gång om dagen visar GP:s kontroll av ett tiotal toaletter i centrala Göteborg på tydliga brister.

Till skillnad från flera av de inhyrda toaletterna är kommunens dock gratis. Femman man måste stoppa i kommer tillbaka igen.

Med jämna mellanrum hörs röster för fler och renare toaletter men enligt kommunen jobbar man hellre med flexibla lösningar.

– Att behov finns ju håller med om. När det är stora händelser som Kulturkalaset eller Gothia Cup förstärker vi med bajamajor. Vi har också problem med vandalisering på Järntorget och Marklandsgatan, som gör att det inte riktigt fungerar som det ska, säger Olle Dahlin.

ANNONS