Bara en har dömts för fildelning i Göteborg

ANNONS
|

Antalet anmälningar mot fildelningsbrott har ökat under 2011, samtidigt som fler också har fällts. Siffror från Brottsförebyggande rådet visar att det under årets tre första kvartal har anmälts 27 fall av fildelningsbrott, jämfört med 19 totalt förra året. I år har dessutom över tio fildelningsdomar fallit. Det har inneburit att en praxis växt fram, när det gäller hur mycket man kan fildela innan straffvärdet överstiger dagsböter. Något som tidigare har varit otydligt.

–Det handlar om 10-20 filmer eller ett tusental musikfiler, ungefär där går gränsen för när jag i normalfallet tycker att det handlar om fängelse, säger fildelningsåklagaren Henrik Rasmusson.

ANNONS

"En till tre månaders fängelse"

Han är en av två åklagare som har fått uppdraget av justitieministern att hålla särskild koll på fildelningen. Under året har de två åklagarna landat ett tiotal domar mot fildelare. Några är relativt storskaliga så kallade hubbägare, men bland de dömda finns också några som är mer av Svensson-fildelare. Några av domarna har stannat på dagsböter medan andra har lett till villkorlig dom, en påföljd som ligger på fängelsenivå.

–Vi bedömer att de villkorliga domar vi fått hittills motsvarar ett fängelsevärde på i storleksordningen en till tre månader, säger fildelningsåklagaren Henrik Rasmusson.

Men i praktiken är det än så länge få av alla fildelare som straffas. Och ännu färre som får fängelsestraff. Tingsrätten i Göteborg har i år bara dömt en person till villkorligt fängelse. I Västra Götaland är det dessutom relativt få som anmäls för fildelningsbrott. Fram till oktober hade bara fyra personer anmälts - jämfört med 17 personer i Stockholms län.

En tredjedel riskerar fängelse

Nätforskaren Måns Svensson är doktor i rättssociologi vid Lunds Universitet och han räknar med att omkring en tredjedel av fildelarna är så aktiva att de riskerar fängelsestraff med den praxis som utmejslats. Den bedömningen grundar han på de enkäter som genomförts inom ramen för nätforskningsprojektet Cybernormer.

ANNONS

–Man får anta att de som ägnar sig åt så här omfattande konsumtion snabbt når upp till en distribution som motsvarar vad som krävs för att dömas till fängelse. Det tyder på att närmare en halv miljon svenskar har begått upphovsrättintrång på ett sådant sätt att de kan förvänta sig fängelse om de ertappas, säger Svensson.

–Men det är ingen reell fängelserisk som de här fildelarna är utsatta för. Dels därför att åklagarna inte har resurser att utreda, dels därför att det inte finns samhällelig acceptans för att lagföra en halv miljon människor för ett brott som gemene man inte anser vara särskilt allvarligt.

- 22 december 2011 dömde Vänersborgs tingsrätt en 50-årig man som var misstänkt för att ha drivit en dc-hubb. Mannen döms till villkorligt fängelse och 40 dagsböter.

- 21 december 2011 döms en 15-åring från Göteborg i hovrätten, för att ha blivit påkommen med 24 nedladdade filmer på sin skoldator. Straffet blir 1 500 kronor i böter.

- 5 december 2011 dömde Göteborgs tingsrätt en person för att ha fildelat 1100 låtar med DC-teknik. Mannen slapp villkorligt fängelse eftersom musiken var av äldre karaktär.

- 26 september 2011 dömde Göteborgs tingsrätt en man till villkorligt fängelse och 40 dagsböter för att ha fildelat 3000 låtar i en dc-hubb.

- Oktober 2006 dömer hovrätten en 45-årig Boråsare till 80 dagsböter. Boråsaren har delat ut fyra låtar.

- September 2006 döms en 25-åring från Borås för att ha spridit filmen ”Hip hip hora” på nätet, och en 36-åring för att ha delat filmen ”Populärmusik från Vittula” över DC. Båda döms till 80 dagsböter.

- Juni 2006 döms en 25-årig göteborgare till 80 dagsböter efter att ha delat ut filmen Rånarna över Direct Connect.

Källa: Göteborgs tingsrätt, TT och Piratpartiets ungdomsförbund Ung Pirat.

ANNONS