Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bandidos planerar jättefest i Göteborg

"The biggest party of the Bandidos Mc in Scandinavia for the year 2016" - utlovas på Facebook. Men festen kommer inte att få pågå ostört.

Polisen planerar nu sina insatser mot den kriminella mc-klubbens fest.
– Vi vet om det och något kommer vi med stor sannolikhet att göra, säger Niklas Eriksson, kommissarie på polisen i Storgöteborg.

Bandidos Mc Göteborg kommer helgen den 7-8 maj att arrangera en fest i klubblokalen på Marieholmsgatan. Enligt det evenemang som lagt upp på Facebook räknar arrangörerna med att festen kommer att pågå från klockan åtta på kvällen den sjunde maj fram till klockan tolv tagen därpå. I skrivande stund är det 278 som är inbjudna. Bland dessa finns en rad toppnamn inom klubben.

Enligt Facebookgruppen är det, i skrivande stund 153 personer som säger att de kommer, många av dem med tydlig koppling till Bandidos.

– Det bör bli en större fest, säger Sven Lindgren kriminalkommissarie och expert på mc-gäng i region Väst.

Den planerade festen har inte gått helt obemärkt förbi inne på polishuset i Göteborg.

– Generellt sett kan jag säga att vi vet om att de ska ha fest, säger Niklas Eriksson, kommissarie på polisen i Storgöteborg.

 

Han vill inte kommentera hur de kommer rikta sina insatser mot festen eller runtomkring festplatsen.

– Men utifrån vad vi gjort tidigare så kan jag säga att vi har gjort trafikkontroller i närheten, det brukar vi göra, stoppa bilar och motorcyklar och så där så det är inte osannolikt, säger Niklas Eriksson och fortsätter.

Detta bekräftar Sven Lindgren.

– Det beror på vad det är för fest å det ena med det tredje. Det ena är inte det andra likt. Men visst försöker vi göra tillsyn när det är fester, svar ja.

Generellt sett brukar polisens kontroller mot festdeltagarna resultera i narkotika-, vapen- och trafikbrott.

– Det är då man gör de här kontrollerna för att beivra brott och förhindra brott. Det är brottspreventivt också. Att polisen är i närheten av ett klubbhus där man har en fest, det kan innebära att personer som har tänkt att ta med sig något eller har något i kroppen funderar på att det kanske inte är lämpligt att komma, säger Sven Lindgren.

Samtidigt handlar det om att skapa lugn på den aktuella platsen, den aktuella kvällen. Men enligt Sven Lindgren behöver allmänheten inte vara rädda.

– Nej, det finns ingen anledning att vara rädd. Det finns inget som tyder på i nuläget att någon av någon anledning ska behöva vara rädd för detta. Inte allmänheten, säger han och fortsätter.

– Har man inte med dem att göra behöver man inte frukta någonting heller.

 

Polisen klassar Bandidos som en kriminell organisation. I en rapport från 2015 framgår att Bandidos sysslar med organiserad brottslighet som bland annat utpressning, vapenbrott och narkotikahandel.

– Det är allt man genom brottslig handling kan tjäna pengar på, säger Sven Lindgren och tillägger.

– Förmögenhetsbrott.

I rapporten från 2015 skriver polisen: "BMC är det kriminella mc-gäng vars medlemmar traditionellt sett varit mest synligt brottsaktiva i Sverige."

De flesta medlemmarna i Bandidos är kända av polisen för brottslighet och klubben ställer höga krav på de män som vill ta sig in.

– För att komma in i Bandidos, precis som i andra likvärdiga organisationer, så handlar det om lojalitet och respekt i klubben till hundra procent. Det innebär att då får du ställa upp för allt som klubben står för och anser, säger Sven Lindgren.

Detta innebär att du kan tvingas utföra förnedringsuppdrag och tvingas begå brott i klubbens namn.

– Ja, bland annat. Man måste till hundra procent ställa upp på klubbens regler och det ena med det tredje annars har du ingen framtid inom organisationen.

Något som även bekräftas i polisens rapport: "Det är vanligt, eftersom det är hierarkiska organisationer, att brott läggs ut som uppdrag till individer längre ner i hierarkin."

 

I och med att klubbens medlemmar är brottsaktiva har polisen ständig koll på dem.

– Det är hela tiden att vi följer utvecklingen och försöker lagföra folk i organisationen som begår brott. Typ detta som händer i trestad nu, säger Sven Lindgren.

Han syftar på en man i 30-årsåldern som är medlem i Bandidos Probationary Chapter Trestad. Han sitter just nu häktad på sannolika skäl misstänkt för grov penningtvätt.

Just kontroller på Bandidosfester tillhör ett mer kortsiktigt arbete mot gänget.

– Ibland jobbar vi händelsestyrt och ibland jobbar vi långsiktigt, det ena tar inte bort det andra, säger Sven Lindgren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.