Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

BANDIDOS OCH SEYYED

* Det kriminella mc-gänget Bandidos är en relativt ny företeelse i Göteborg. Den lokala avdelningen startades 2002 av Mehdi Seyyed. Klubben har sin lokal i Marieholmsområdet, Gamlestaden.
* Enligt polisens beräkningar har föreningen ett tiotal fullvärdiga medlemmar och ytterligare ett antal så kallade prospects.
Underorganisationen X-Team består av 25 yngre killar, främst rekryterade från de nordöstra förorterna.

* Bandidos har klivit in som en aktör på en marknad som tidigare dominerades av den så kallade Naserligan, Hells Angels och Original Gangsters. Grupperna sysslar främst med narkotikaförsäljning, indrivning, beskyddarverksamhet, utpressning och spelautomater.
* Samtliga gäng har också försökt att skapa plattformar inom restaurangnäringen.

Mehdi Seyyed
* Född 1974, bosatt i Angered. President i Bandidos MC Westcoast Göteborg sedan etableringen för fyra år sedan. Kom till Sverige från Iran i september 1989. Förekommer i 13 avsnitt i belastningsregistret.
* Dömd till fyra längre fängelsestraff, bland annat i fjol efter rättegången om grov utpressning mot krögarparet Garakoi. Då fick han 18 månader.
* Tidigare också fälld för grovt vapenbrott, dopningsbrott, olaga frihetsberövande och misshandel.

* Hösten 2002 exploderade en handgranat under en bil i ett garage nära Kungsportsavenyn. Den tillhörde vaktchefen på krogen Avenyn 10. Fyra medlemmar i gruppen Tigrarna häktades, men ingen av dem dömdes.
* Mars 2004 förlorade en ung man med anknytning till X-Team sin ena underarm när han placerade en handgranat vid hjulet på en Mercedes på Ankargatan i Majorna. Fordonet disponerades då av Original Gangsters temporäre ledare.
* December 2005 eldade ett par unga grabbar i X-Team upp familjen Garakois fordon, där det stod parkerat utanför deras bostad på Hisingen.
* I tisdags sprängdes en handgranat under en taxibil, på en parkering i Hisings Backa. Föraren har tidigare vittnat mot medlemmar i Bandidos.
* I onsdags placerades en handgranat under en bil på Storgatan. Fordonet tillhör den 37-årige vaktchefen på en av Göteborgs inneställen.

SAMMANSTÄLLNING: PETER LINNÉ

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.