"Vi tycker att det är illa. Det handlar om ett trippelfel", säger stadsrevisionens ordförande Lars Bergsten.
"Vi tycker att det är illa. Det handlar om ett trippelfel", säger stadsrevisionens ordförande Lars Bergsten. Bild: Stefan Bennhage

Balog (M) anställdes som konsult – av sin egen förvaltning

Ida Balog (M) sökte konsultuppdrag av Intraservice – samtidigt som hon själv var förvaltningens andre vice ordförande. Nu anklagar stadsrevisionen Intraservice för regelbrott: Ida Balog särbehandlades och uppdraget skrevs under av en enhetschef utan befogenhet.

ANNONS
|
Ida Balog (M) sökte konsultuppdrag av Intraservice – samtidigt som hon själv var förvaltningens andre vice ordförande.
Ida Balog (M) sökte konsultuppdrag av Intraservice – samtidigt som hon själv var förvaltningens andre vice ordförande. Bild: Peter Wahlström

Stadsrevisionen kritiserar nämnden för Intraservice tidigare andre vice ordförande Ida Balog (M) för att ha suttit på två stolar: hon var både politiker i nämnden och fick ett uppdrag som förvaltningsledare av förvaltningen för Intraservice. Ida Balog är en av de fem personerna som åkte på Intraservice kritiserade resa till Seattle.

– Vi tycker att det är illa. Det handlar om ett trippelfel. Det var en jävsituation när hon kom till. Beslutet att anställa fattades av en person som inte har behörighet att fatta beslut. Hon gavs också ensam fördelen att få komplettera sin ansökan, säger stadsrevisionens ordförande Lars Bergsten.

ANNONS

LÄS MER: Allvarlig revisionskritik mot intraservice

Det var den 13 oktober som Intraservice undertecknade konsultavtalet med Ida Balog för 900 kronor per timme.

"Jävet uppstår tidigt"

I september lämnade hennes konsultmäklare in ett anbud till förvaltningen. Hon deltog i nämndens sammanträde den 20 september, utan att anmäla jäv, eller berätta om anbudet. Vid den tidpunkten hade inte nämnden någon stående punkt för jäv på sammanträdena, men den rutinen har senare införts.

– Jävet uppstår tidigt. Det går inte ens att vara med i beredningen, säger Lars Bergsten.

Men Ida Balog avvisar kritiken.

– Jag har absolut inte haft för avsikt att sitta på två stolar, säger hon.

LÄS MER: Åtta politiker avgår efter hårda kritiken

Anbudet hade lagts av konsultbolaget och på nämndens sammanträde i september visste hon inte att hon var den som skulle få uppdraget om bolaget vann anbudet.

– Jag kände mig aldrig jävig i någon form. De visste att jag matchar med de kraven och skickade offerten. Men när den skickades visste jag inte om det blir jag eller inte. Den 20 september hade jag inte ens varit på intervju, säger hon.

Borde du inte ha informerat nämnden om att du kunde vara aktuell för uppdraget?

ANNONS

– I den hårda konkurrensen vet man inte hur det blir. Det känns onödigt att säga hej innan det är dags, säger hon.

Säger att det aldrig diskuterades

Med revisionen är kritisk till att hon avsade sig uppdraget i nämnden först efter att hon vann konsultuppdraget.

Ida Balog säger att nämnden aldrig diskuterade uppdraget.

– Nej. Då hade jag varit jävig.

När hon visste att hon skulle få uppdraget informerade hon sina moderatkollegor och presidiet om att hon avsäger sig uppdraget för att kunna prioritera jobbet.

Hon säger att hon på efterfrågan av sina partikollegor ändå var med på nästa nämndsammanträde eftersom det skulle vara svårt att hitta en ersättare till dess. Hon deltog därmed på sammanträdet trots att hon hade anställts av förvaltningen.

– Jag kanske borde ha sagt nej till just den frågan, säger hon.

Lars Bergsten säger att hon redan i det läget när hon visste att hon skulle ha ansökt, inte får vara i närheten av frågan i nämnden.

– Det får inte förekomma ens en misstanke att hon har påverkat beslutet. Det har hon säkert inte heller. Men hon har gjort fel, säger han.

Intraservice har agerat felaktigt

Stadsrevisionen menar att Intraservice har agerat felaktigt.

Ida Balog var den enda som kallades till intervju, något som hon själv inte visste. Ett regelbrott, enligt stadsrevisionen, eftersom alla anbudsgivare måste få exakt samma villkor.

ANNONS

– Då måste alla sökande beredas tillfälle till detta, säger Lars Bergsten.

Patrik Skog, tillförordnad verksamhetschef på intraservice, håller med om kritiken.

– Utifrån mitt perspektiv borde vi ha talat med andra som uppfyllde ska-kraven. Vi behöver säkra upp så att det inte sker igen, säger han.

Vad tänker du om att det kan se illa ut att en person med hög post i nämnden sedan ensam får komma till intervju till en tjänst i förvaltningen?

– Den andra konsulten som var aktuell i verksamheten var känd och arbetade redan hos oss. Jag vet att det var en dialog internt om man skulle kalla alla till intervju.

Deltog du i den dialogen?

– Nej. Jag hade just tillträtt. Enligt mitt perspektiv ska vi kalla in alla för att få en bättre bild av helheten utifrån kompetenser och annat.

Beror på en miss

Det var han som beslutade att Ida Balog skulle vinna anbudet. Men kontraktet undertecknades av enhetschefen som höll i intervjun. Men det överskrider enhetschefens delegation.

– Intraservice hade heller inte koll på att rätt person tog beslutet, säger Lars Bergsten.

Enligt Patrik Skog beror det här på en miss. Han gav aldrig enhetschefen befogenhet att skriva på kontraktet. Han säger att det handlar om en ren formaliamiss.

ANNONS

– Där känner jag mig trygg. Jag tilldelar beslutet, men det skulle också varit jag som skrev på kontraktet. En bidragande förklaring kan vara att det var precis i skarven när jag tillträdde som tillförordnad verksamhetschef. Nu försöker vi säkerställa så att vi har bra och säkra rutiner för detta.

Den 1 februari förlängdes Ida Balogs kontrakt till oktober 2018. Kontraktet undertecknades av Patrik Skog.

LÄS MER:Allvarlig revisionskritik mot intraservice

LÄS MER:Nämnden för Intraservice beviljas inte ansvarsfrihet

LÄS MER:Intraserviceskandalen: Detta har hänt

ANNONS