Bakterier kan motverka fetma

ANNONS
|

I en ny studie har de följt 14 kvinnor som opererats mot övervikt under 9 år. Forskarna har undersökt hur tarmfloran ändrats efter operationerna och funnit att de förändringar som uppkommit är bestående.

- Vår hypotes är att den förändrade tarmfloran i sig bidrar till både viktnedgång och förbättrad ämnesomsättning, säger Fredrik Bäckhed, professor i molekylärmedicin, som ansvarat för studien.

För att undersöka om den förändrade tarmfloran verkligen bidrar till bättre ämnesomsättning har forskarna transplanterat bakteriefria möss med tarmflora från två patientgrupper.

Resultatet blev att de möss som fick tarmflora från patienter som genomgått fetmakirurgi blev mindre feta och hade ökad användning av fett från maten än de möss som transplanterats från patienter som inte opererats.

ANNONS

- Våra fynd kan bidra till kunskapen om hur fetmakirurgi fungerar. För trots att operationerna utförts i många år vet vi fortfarande inte riktigt varför de oftast blir så lyckade, säger Fredrik Bäckhed.

Han förklarar att de två olika typerna av kirurgiskt ingrepp – gastric bypass och gastric banding, som förminskar magsäcken – har liknande effekter på tarmfloran.

Enligt forskarna är studien ett viktigt steg för att kunna identifiera vilka mekanismer som ligger bakom framgången. I förlängningen hoppas de också att upptäckten kan leda till färre överviktsoperationer.

- Eftersom kirurgiska ingrepp alltid medför risker är det angeläget att söka efter alternativ. I framtiden kan kanske behandling med bakterier komma att användas för att motverka övervikt och sjukdomar som beror på dålig ämnesomsättning, säger Fredrik Bäckhed.

Sedan tidigare är det känt att tarmfloran (som består av cirka 1,5 kilo bakterier) är förändrad hos patienter med typ 2 diabetes. Forskarna vet också att möss som helt saknar tarmbakterier inte utvecklar fetma.

Studien publiceras i dag i den vetenskapliga tidskriften Cell metabolism.

ANNONS