Kommunen avråder badsugna från att svalka sig i Stora Mölnesjön efter att prover visat på höga halter av tarmbakterier.
Kommunen avråder badsugna från att svalka sig i Stora Mölnesjön efter att prover visat på höga halter av tarmbakterier. Bild: Johan Nilsson / TT

Bakterier i Stora Mölnesjön kan orsaka magsjuka

Kommunen har sedan en lång tillbaka avrått från bad i Stora Mölnesjön i Angered – trots det fortsätter folk bada i sjön. Nu går kommunen ut med en ny skarp varning.
– Vi har haft problem i många år, säger Susanne Jörlöv på park- och naturförvaltningen.

ANNONS
|

Stora Mölnesjön är en populär badplats norr om Angered. Detta vill park- och naturförvaltningen ska upphöra. Sjön förorenas inte sällan av tarmbakterierna e-coli och intestinala enterokocker som finns hos både människor och djur, vilket kan orsaka magsjuka om vatten sväljs.

LÄS MER:Här råder badförbud i Göteborg

Den senaste provtagningen skedde i slutet av juli och visade på för höga halter av bajsbakterierna.

– Vi har en permanent avrådan från bad i Stora Mölnesjön. Vi har haft problem i många år med att det blir väldigt mycket föroreningar där, säger Susanne Jörlöv, naturförvaltare på park- och naturförvaltningen.

Problem med föroreningar i Stora Mölnesjön har pågått länge. Trots det fortsätter folk bada i sjön. (Arkivbild)
Problem med föroreningar i Stora Mölnesjön har pågått länge. Trots det fortsätter folk bada i sjön. (Arkivbild) Bild: Lars Alexi

Fåglar och dålig vattenomsättning troliga orsaker

Många fåglar och lutande slänter ner mot sjön med lite omsättning på vatten tror hon är orsaker till att just Stora Mölnesjön ofta blir en bakteriehärd. Förvaltningen har satt upp skyltar som varnar för otjänligt vatten tills nya prover visat på bättre vattenkvalité.

ANNONS

Men Susanne Jörlövs förhoppning är att personer slutar bada där helt och hållet.

– Jag tycker att de ska bada någon annanstans. Det finns många andra ställen att bada på, som Delsjön, Bergsjön eller i havet, säger Susanne Jörlöv.

LÄS MER:Guide: Tolv härliga badplatser i Göteborg

LÄS MER:Tio udda saker att göra med familjen i Göteborg när det regnar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS