Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Bakslag: snö under torsdagen

Ska du gå ut och titta på Chalmerskortégen på Valborgsafton eller demonstrera på första maj? Då bör du ha med dig ett paraply. Det blir nämligen typiskt aprilväder.

Strålande sol, ihållande regn, snöblandat regn och ösande hagel. Alla fyra under en och samma dag. Det upplevde nog de flesta göteborgare under torsdagen.

Förklaringen är enkel. När den uppvärmda luften stiger bildas stackmoln, och ju högre stackmoln blir, bildas is och molnen övergår i bymoln. Det är från bymolnen vi får de kortvariga och typiska aprilskurarna av regn, snö och hagel. Något som i folkmun kallas aprilväder.

- Det här är typiskt aprilväder. Det ligger en kall massa över oss, säger Maria Jönsson, meteorolog på Foreca.

De stundtals kraftiga skurarna kan vi förvänta oss in på torsdagskvällen. Men det blir tyvärr inte bättre på valborgshelgen. Även där kan vi förvänta oss regn.

- Det ligger ett stillastående regnområde över Göteborg. Det kan bli ihållande regn under valborgsmässoafton, säger Maria Jönsson.

Ska man däremot ut och demonstrera på första maj, har man eventuellt vädret på sin sida.

- På första maj ser det ut att bli lite mer sol, i alla fall framåt eftermiddagen, säger Maria Jönsson.

Luften kommer att fortsätta vara mild och temperaturmässigt blir det ganska normal temperatur för april. Mellan 9 och 12 grader både på valborgsmässoafton och första maj.

Ska man ut på stadens gator och se Chalmerskortégen på lördagen eller demonstrera på första maj bör man därför alltså ha med sig ett paraply.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.