Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Bakslag för Römosseskolan hos Skolinspektionen

Skolinspektionen ger inte klartecken till Römosseskolan att öppna en ny skolenhet i Göteborg, rapporterar DN. Skolan skulle öppna i tvångsstängda Safirskolans lokaler.

Strax före årsskiftet stängdes Safirskolan, tidigare Vetenskapsskolan, ner av Skolinspektionen efter att myndigheten konstaterat allvarliga brister hos huvudmannen.

Det handlar bland annat om att ägaren av företaget inte hade en tillräckligt självständig ställning gentemot den tidigare ägaren Adbel Nasser El Nadi, som pekats ut som ett säkerhetshot av Säpo och enligt Skolinspektionen kunde elever i förlängningen utsättas för radikalisering och rekrytering till extrema miljöer.

Som GP har rapporterat vill Römosseskolan starta en ny skolenhet i lokalerna som tidigare tillhörde den kritiserade Safirskolan, genom ett gammalt tillstånd från 2015.

Men planen var att dela upp årskurserna så att de yngre barnen skulle gå i en byggnad, och årskurs två till fem i en annan. Men enligt Skolinspektionen är det för långt mellan byggnaderna. Det rapporterar DN.

LÄS MER: Römosseskolan kritiseras av Skolinspektionen

Det hela kan alltså falla på en teknikalitet. Dessutom är brandskyddet otillräckligt.

Nu har man till 29 juni att hitta helt nya lokaler, annars får inte skolan öppna i höst.

– Det ett välkommet första led. Det är orimligt att en skola med återkommande kritik får lov att starta på ett gammalt tillstånd, säger skolkommunalrådet Helene Odenjung (L).

I fjol kritiserade också Skolinspektionen Römosseskolan och Lilla Römosseskolan i Gårdsten för att barnen delades upp efter kön, och att skolmiljön var dålig.

Skolinspektionen har gjort en etableringskontroll av Föreningen Framstegsskolan som äger Römosseskolan.

Politikerna till Skolinspektionen

Enligt DN visade etableringskontrollen att Römosseskolans ledning anställt flera lärare direkt från tvångsstängda Safirskolan.

LÄS MER: Römosseskolan på väg att starta ny skola i Vetenskapsskolans lokaler

Frågan om Römosseskolan tas upp på onsdagens kommunstyrelsesammanträde.

– För oss är det solklart att regeringen måste skärpa lagstiftningen, säger Helene Odenjung.

Hon säger att grundskolan är en grundbult i demokratin och att det måste innebära att eleverna lär sig om respekt för mänskliga rättigheter, demokratiska värderingar och jämställdhet.

– Det har den här huvudmannen visat gång på gång att den inte klarar av. Det gör ju att jag tycker att det är dags att regeringen skärper lagstiftningen, säger hon.

GP söker Römosseskolans ledning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.