Tom Tveitan och Erik Bick kan andas ut. Det blir ingen sprängämnesdepå i Björsared.
Tom Tveitan och Erik Bick kan andas ut. Det blir ingen sprängämnesdepå i Björsared. Bild: Stefan Berg

Bakslag för planerna på sprängämnesdepå

Det blir ingen sprängämnesdepå i Björsared, i anslutning till Angeredskrossen. Nu får fastighetskontoret i uppdrag att leta efter en ny och lämpligare lokalisering.

ANNONS

I flera år har kommunen letat efter en ny lokalisering för Kruthansson AB:s sprängämnesdepå. Verksamheten ligger i dag i Torsviken, i närheten av ett Natura2000-område vilket ses som olämpligt.

Men att hitta en annan plats att förlägga verksamheten till har inte varit enkelt – och under onsdagen gjorde kommunstyrelsen klart att den tänkta placeringen i Angered inte är aktuell.

– Det är glädjande att de har lyssnat på oss, säger Erik Bick, ordförande i föreningen Bergum Gunnilse utveckling som jobbat för att skapa opinion i frågan.

Det var redan 2016 som fastighetskontoret pekade ut området i Björsared som en lämplig plats för en sprängämnesdepå. Men stadsdelsnämnden i Angered delade aldrig den uppfattningen. Istället såg man med oro på bland annat frågan om transporter till och från depån, på en väg som passerade nära skolor och förskolor.

ANNONS

I beslutsunderlaget till politikerna ställde sig stadsledningskontoret på fastighetsnämndens sida och skrev att det är positivt att skapa ett område där staden kan "erbjuda mark för störande verksamheter".

Men politikerna delar inte uppfattningen att det här området lämpar sig för det.

– Man vill flytta depån från ett Natura2000-område och det är viktigt att man får en ersättningslokalisering, men det område som är föreslaget har också viktiga naturvärden. Därför landade vi i att skicka tillbaka ärendet, säger Emmyly Bönfors, kommunalråd (C).

LÄS MER:Planer på sprängmedelsdepå i Angered möter motstånd

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS