Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bakom kulisserna: Här är SVT:s nya samhällsprogram

SVT:s nya samhällsprogram Opinion live har urpremiär på torsdagen. GP Nöje tog sig ett snack med Olle Palmlöf som nu gör direktsänd teve för första gången. - Vet inte hur jag kommer vara, är lite spänd på det själv. Folk kommer tycka en massa skit.

Som GP Nöje tidigare berättat är det Belinda Olsson och Olle Palmlöf som leder SVT:s nya satsning Opinion live. De båda turas om att leda programmet och först ut är Olle Palmlöf. Han tackade först nej till att bli programledare, men ändrade sig när omständigheterna ändrades.

- Klart jag ville vara programledare men jag sa först att det inte gick. När jag sedan inte behövde vara programledare varje vecka, tyckte jag att det funkade.

Att programledarna turas om passar Olle Palmlöf som är bosatt i Stockholm och därmed får pendla till Göteborg. Dessutom kan Belinda Olsson täcka upp om Olle Palmlöf skulle bli sjuk på sin programledarvecka och vice versa. En del av programledarjobbet kan förberedas på distans.

- Jag är inte där hela veckan utan jobbar från Stockholm på måndagen och åker sedan ner på tisdagen, antar jag.

När GP besöker SVT-studion i Göteborg har Olle Palmlöf ganska nyligen anlänt från Stockholm, en dag före premiären. Mycket verkar göras i sista stund. I studion är byggjobbarna fortfarande i full gång med att såga och hamra för att få de sista detaljerna på plats.

Scenen är märkbart större än föregångaren Debatt och publiken sitter mer utspritt. Olle Palmlöf berättar att programmets själva upplägg kanske egentligen kan jämföras med P1:s Studio ett.

- Vi har läktare med publik men publiken kommer inte att skrika och lägga sig utan det kommer vara samtal och debatter. Men då är det med lite färre personer.

Opinion live har en del att göra med sajten SVT opinion men exakt hur samarbetet kommer att se ut kan Olle Palmlöf inte svara på. Det kommer dock att finnas flera interaktiva inslag och programledaren kommer att gå runt i studion under programmets gång.

Kommer du initiera debatter?

- Jag kommer inte göra det. Men under tiden som vi sänder, kommer det komma ut på webben och sajten, fakta om saker som vi tar upp i programmet. Sedan kommer vi ställa frågor som tittarna kan svara på, men vad som kommer först och sist, vet jag inte.

Olle Palmlöf är en rutinerad journalist som har sänt mycket direktsänd radio och jobbat mycket med teve, men aldrig med direktsänd teve. Dessutom har han hållit sig bakom kulisserna en del senaste åren, bland annat som producent för Mästarnas mästare, så det var ett tag sedan han iklädde sig programledarrollen fullt ut.

Är du tillbaka i rampljuset?

- Nej, det tror jag inte. Jag tänker inte så.

Nu när du är programledare igen kommer du kanske nagelfaras i offentligheten - är du beredd på det?

- Förstår att folk kommer tycka jättemycket skit men det struntar jag faktiskt i helt och hållet. Tror jag har blivit ganska hårdhudad.

2005 skapade Olle Palmlöf stora rubriker efter att ha åkt fast för rattfylleri i en rutinkontroll. Han hoppade då av sina programledaruppdrag på Gomorron Sverige och Faktum.

Rattfyllan 2005, är det något som förföljer dig fortfarande?

- Nej, det tror jag inte och det är inget problem att prata om det. Ibland kan jag tänka att jag minns det som om det vore igår, men det är inget som stör mig. Ska väl bara tänka på att inte göra det igen. Det vore ju dålig timing.

Vad kan vi vänta oss av dig som programledare?

- Förhoppningsvis att programmet blir intressant att kolla på, mer kan man inte begära.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.