Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Bad i Härlanda tjärn kan göra dig sjuk

Park- och naturförvaltningen i Göteborg varnar för bad i Härlanda tjärn. Den pågående algblomningen kan skapa ett gift som framför allt kan göra barn och hundar sjuka.

Många av de boende i området vid Härlanda tjärn – inte minst hundägare – reagerade på de varningar som Park- och naturförvaltningen satte upp på torsdagen.

Den pågående algblomningen gör att kommunen avråder från bad i sjön.

De blågröna algerna som blommar nu kan nämligen skapa gifter som framför allt kan göra barn och hundar sjuka.

Den som drabbas kan få feber och huvudvärk. Även hudirritation och irritation i ögon och hals kan förekomma liksom illamående, kräkningar och diarré.

Hunden Rufus ändå inte så glad i att bada

Malin Oest är ofta vid tjärnen för att rasta hunden Rufus, torsdagskvällen var inget undantag. Hon hade dock inte sett någon varning.

– Han är inte så glad för att bada så det är jag inte rädd för, men däremot hade jag kunnat släppa ner honom till vattnet om han varit törstig, berättar hon.

De blågröna algerna brukar blomma från juli till september och enligt Park- och naturförvaltningen kan det vara värmen de senaste dagarna som satt fart på blomningen.

Vattnet i tjärnen klassas som otjänligt för bad och kommunens avrådan gäller tills vidare.

Vackert – men farligt. Algblomningen kan resultera i gifter med flera olika symptom, bland annat feber och kräkningar. Bild: Olof Ohlsson
Vackert – men farligt. Algblomningen kan resultera i gifter med flera olika symptom, bland annat feber och kräkningar. Bild: Olof Ohlsson

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.