Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/7

Backas nya stadsdelshus först ut i en ny stad

Selma Lagerlöfs torg ska bli Selma stad med tusentals nya bostäder och galleria. En del i omdaningen av området är Selma Lagerlöfs Center, som nu står redo att invigas.

Selma Lagerlöfs torg är i dag en byggarbetsplats. Och det lär dröja innan grävskoporna och byggkranarna lämnar området – på sikt ska 3 000 nya bostäder byggas här. En del i satsningen i Backa är det nya stadsdelshuset, som efter ett antal turer fått namnet Selma Lagerlöfs Center.

Den fyra våningar höga byggnaden rymmer bland annat ett nytt bibliotek, fritidsgård, kulturskola och restaurang. Dessutom håller Norra Hisingens stadsdelsförvaltning på att flytta in på tredje våningen. Camilla Blomqvist är Norra Hisingens stadsdelsdirektör.

– Det här betyder jättemycket. Det finns en historia i Backa som vi arbetar med att förändra. Det här skapar en ny stad. Stadsdelshuset blir en del i det, säger hon.

Camilla Blomqvist, Norra Hisingens stadsdelsdirektör. Bild: Petter Trens

"Ett nytt Halmstad"

Selma Lagerlöfs Center är tänkt att bli en mötesplats i området när innerstaden växer ut på Hisingen.

– Göteborg bygger motsvarande ett nytt Halmstad så innerkärnan kommer att växa utåt. Det här kommer bli en del av centrala, inre Göteborg på sikt och det kommer påverka vem som bor här och Backas identitet, säger Camilla Blomqvist.

Tanken är att huset också ska samla mycket av det föreningsliv som finns i Backa.

– Den här stadsdelen är väldigt föreningstät så det är superviktigt för oss att föreningar har tillgång till bra lokaler. Tanken är att så mycket som möjligt få in föreningslivet här.

LÄS MER: Serneke bygger för 300 miljoner i Backa

Återbruk i fokus

Det nya stadsdelshuset är ritat av White arkitekter. Fasaden är byggd i betongvågor, tänkt att likna ridån på en teater. Fokus med arbetet har varit hållbarhet och återbruk. Kommunen menar själva att bygget kan vara ”Sveriges största återbruksprojekt”.

– Målet har varit återbruk i så hög grad som möjligt, säger Annie Leonsson, inredningsarkitekt på White arkitekter.

Det innebär bland annat att möblerna i huset är ett hopplock från andra ställen samtidigt som man letat material att återanvända till bland annat bordsskivor och liknande.

– Vi har inte kunnat styra vilka färger som möbler har haft utan köpt det som fanns på marknaden just då. Utifrån funktion är det alla typer av möbler, material och former, säger Annie Leonsson.

Huset är byggt av Göteborgslokaler som sedan hyr ut det till stadsdelsförvaltningen på Norra Hisingen. Hyreskostnad är drygt 11 miljoner kronor per år. Officiell invigning är 27 september.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.