Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Backaplan tar stort kliv mot innerstaden Göteborg

Backaplan står inför en enorm omvandling. Under tisdagen tas det första viktiga beslutet – och redan nästa år hoppas kommunen sätta spaden i marken.

Inom de närmaste decennierna kommer Backaplan som vi känner det gradvis att förändras. Från dagens blåsiga parkeringsplatser och karga industrier ska en modern stadsdel karvas fram. Planen är att skapa ett attraktivt centrum för Hisingen – men också en tydligare länk till innerstaden. 

– Tanken är att omvandla det här området. Nu är det utformat för bilar trots att det är ganska många människor som faktiskt går här. De som bor i närheten har en ganska kass situation när de ska röra sig till sina affärer, säger byggnadsnämndens ordförande Ulf Kamne (MP) och berättar vidare om grundtanken bakom projektet:

– Under den stora byggboomen på 70-talet byggde man satellitområden enligt den tidens ideal. Nu ser vi alla baksidor med det och vill bygga tätare så att människor har god tillgång till kollektivtrafik och ett allmänt utbud. Vi bygger inte en genomfartsled med hus en bit bort – vi bygger gator i en stad. Det är den stora skillnaden mellan då och nu. 

Första detaljplanen klubbas

Under tisdagen klubbar nämnden igenom den första detaljplanen för området – övre delen av Backavägen ska få en tydligare stadsprofil med affärer i markplan och möjlighet till uteserveringar på sommaren. För att markera förändringen kommer vägen även döpas om till Backagatan. 

I början av december ska detaljplanen ut på samråd. Kommunens förhoppning är sedan att kunna ta ett första spadtag redan nästa sommar. 

– Det är ganska mycket som talar för att det är få som kommer överklaga eftersom det är få som störs nämnvärt av detta, säger Ulf Kamne och blickar ut över den brusande Lundbyleden. 

I detaljplanen förbereds också för en ny spårvagnslinje mellan Hjalmar Brantingsplatsen och Brunnsbo – men om och när det kan bli verklighet är ännu osäkert. 

Välkomnar förändringen

Kent och Anna Thulin bor vid Vågmästareplatsen och promenerar ofta genom Backaplan. De välkomnar den stundande förändringen. 

– Absolut. Det gör vi verkligen. Hela Backaplan är jättesunkigt om man jämför med Allum och Frölunda torg till exempel, säger de. 

Inom 20 år är det tänkt att området ska tjäna som en länk mellan Brunnsbo, Frihamnen och innerstaden. Enligt Ulf Kamne väntas ytterligare detaljplaner komma igång under våren. 

– Om tio år kommer det ha hänt jättemycket. Sen kommer det ta ytterligare tio till tjugo år för de allra sista delarna. Men det blir ju aldrig riktigt färdigt. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.