Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Backabrandens offer hedras på minnesdagen

20 år har gått sedan Backabranden där 63 ungdomar miste livet. Tusentals göteborgare hedrar under måndagen de omkomna i Backabranden med en lång marsch över bron i bitande kyla och en stor minnesceremoni med fackeltåg, tal och musik från bland andra bandet som spelade under brandnatten. GP sänder live under hela kvällen.

Närmare 3 000 göteborgare trotsade den isande kylan och regnet, tände facklor till minnet av sina nära och kära och vandrade vägen från Gustav Adolfs Torg över Götaälvbron till brandlokalen på Herkulesgatan där 63 ungdomar omkom och hundratals skadades.

För 20 år sedan vandrade hundratals sörjande ungdomar och anhöriga över samma bro, där de möttes av tusentals människor vid brandplatsen.

Den chock och förstämning som rådde då, är nu omvandlad till värme och kärlek.

– Vi får aldrig glömma vad som hände den kvällen. Och det är därför vi unga också samlas för att minnas dem som inte längre finns med oss, säger 16-åriga Atosa, som inte ens var född när branden inträffade.

LÄS MER: Bandet återförenas på scen 20 år efter branden

Bygger broar

I dag är hon en av alla de ungdomar som är engagerade i MBU, Människan bakom uniformen, som skapar kontakt och bygger broar mellan räddningstjänst, polis och sjukvård, och dagens ungdomar.

Det var också polishästar och utryckningsfordon som eskorterade den långa processionen av människor vägen fram till minnesplatsen.

LÄS MER: "Tårarna tar aldrig slut"

Längst fram i tåget gick anhöriga, bland dem familjen Morales, som förlorade sin dotter Yesemin den fruktansvärda kvällen för 20 år sedan.

Vid deras sida fanns förre justitieminister Thomas Bodström, som kommit till Göteborg för att delta i minnesceremonin. På den tiden var han målsägarbiträde och företrädde en stod del av de anhöriga i den påföljande rättegången och gav röst åt de drabbade. Han var också en av dem som höll ett av kvällens många minnestal.

– Vi är här för att minnas. Minnas allt. Jag bodde i Backa på den tiden och hade flera vänner som förlorade allt den kvällen, säger Kongit Lemessai.

Bild: Stefan Berg
Bild: Stefan Berg

Tända ljus och blomster

Vid Herkulesgatan var kön lång för att komma in i minneslokalen, mängder med vänner och anhöriga tände ljus och lade blommor vid det vackra minnesmonumentet.

Rozbeh Aslanian, ordförande i Brandoffrens anhörigförening, inledde minnesstunden.

LÄS MER: "Någon trodde jag var död och släpade in mig i garaget bredvid"

Han var överväldigad av den stora uppslutningen.

Offren hedrades också med musik och tal från vänner och anhöriga, denna iskalla Göteborgskväll. Bland annat från bandet som spelade under katastrofkvällen.

Ann-Sofie Hermansson (S) var också på plats och minns också mycket väl hur branden påverkade hela Göteborg.

– Jag tror att det var den händelsen som fick alla göteborgare att förstå att vi numer är en mångkulturell stad. Och sedan skapades det också nya mötesplatser där ungdomar kan träffas och vara trygga, sade hon.

Ovan kan du se hela livesändningen från fackeltåget.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.