Backabranden – en av landets värsta händelser

Hundratals ungdomar hade tagit sig till diskoteket på Backaplan för att ha roligt – i stället drabbades Göteborg av en av de mest brutala händelserna i landet någonsin då 63 unga människor förlorade sitt liv i en anlagd brand en kall oktoberkväll. Det är nu 19 år sedan Diskoteksbranden skakade hela landet.

ANNONS
|

Natten mellan den 29 och 30 oktober, är det 19år sedan Diskoteksbranden vid Backaplan skedde.

63 unga människor dog i branden och 213 ungdomar skadades.Morgonen efter branden, 30 oktober, förklarades Göteborg som en stad i sorg.

LÄS MER:Shirin lyckades ta sig ut - men hennes systrar dog

Fyra ungdomar fälldes

Ungefär 375 ungdomar i åldern 12 till 25 år befann sig i lokalen, som bara var godkänd för 150 personer enligt gällande regelverk. År 2000 fälldes fyra ungdomar itingsrättenför att ha anlagt branden.

Anledningen till varför de hade gjort det ska ha varit att en av dem hade nekats gratis inträde till festen och därför ville hämnas.

ANNONS

GP har tidigare talat med Shirin Shaker, en överlevare och en 13-årig tjej som förlorade sina två systrar i branden.

När systrarna väl kom till diskoteket upptäckte de snart att det var betydligt fler människor än sagt.

– Vi hade fått informationen att det skulle vara en födelsedagsfest med 40 personer. När vi kom dit var det jättemycket folk och vi pratade om att strunta i att gå in för att det var så trångt, har hon tidigare sagt till GP.

De tog sig tillslut in. Men efter baratio minuters dansande tillsammans ropade dj:n ut i högtalarna: "Det brinner". Systrarna kom i från varandra och kvar blev Shirin Shaker, 13 år gammal, i kylan letandes efter sina systrar.

Drygt två dygn efteråt kom beskedet att de hade dött i samband med branden.

– Jag bröt ihop och skrek när de berättade för mig. På kvällen krävde jag att jag skulle få se dem, för jag kunde inte tro på det om jag inte fick se det.

"Ett inferno av rök"

Sten Schääf, då vakthavande poliskommissarie och polisinsatschef, hade precis gått på sitt nattskift när de första larmen nådde polisen om branden.

– Jag började klockan 23 den kvällen och strax efteråt fick jag ett samtal från ledningscentralen om en stor brand i Backa. Ingen visste omfattningen på branden, men man visste att det var en större. Vi fick ett omgående besked att åka dit. Det jag minns när vi kom till platsen var att jag möttes av ett inferno av rök, eld och människor som hoppade ur fönstret. En del låg livlösa och jag tänkte direkt på hur ska man skulle kunna upprätta en organisation i ett sådant kaos, säger Sten Schääf och fortsätter:

ANNONS

– Något av det jag minns är hur en pappa gjorde hjärt- och lungräddning på sin dotter som redan hade varit död i en kvart.

Han berättar att utmaningen i jobbet den kvällen var att hantera den stora massan av människor.

"En makaber syn"

Enligt Sten Schääf pratar man fortfarande om branden vid flera tillfällen inom Polismyndigheten. Det man pratar om i dag är framförallt vikten av att inte blockera nödutgångar.

– Det här är en av de mest allvarliga händelser vi haft i Sverige någonsin. Ens egna värderingar och etik är avgörande i hur man hanterar sådana situationer som inträffade den natten. För det gäller att själv inte drabbas av panik. En av våra större uppgifter var att förhindra att anhöriga skulle springa in i fastigheten som brann, när vi visste kontentan av att det kan finnas ännu mer skadade eller döda där inne. Mycket tid i den här kaotiska situationen gick åt till att få folk att förstå att man inte får gå in där.

Enligt Sten Schääf var det till en början oklart hur många personer som hade drabbats av branden. Men under nattens arbete steg antalet döda från först tio stycken, till 20, 30, 40 och slutligen 63 personer och över 200 personer skadade.

ANNONS

– Något som har etsat sig fast var den uppsamlingsplatsen som blev för de personer som dog. Det var en väldigt makaber syn, där det tillslut låg ett stort antal människor under filtar och flera mobiltelefoner, med olika ringsignaler ringde, troligtvis från anhöriga. Frågan vi ställde oss: ska man svara? Eller ska man låta den ringa? Det blev en bisarr situation, säger han och fortsätter:

– Där låg ungdomar, festklädda, som till synes var oskadade, de flesta hade inte brunnit inne, utan hade dött av skadliga gaser i branden, säger han.

ANNONS