Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter ett extrainkallat styrelsemöte skickade Backa Folkets hus ut ett pressmeddelande där man berättade att föreläsningen ställs in.  Bild: Olof Ohlsson
Efter ett extrainkallat styrelsemöte skickade Backa Folkets hus ut ett pressmeddelande där man berättade att föreläsningen ställs in. Bild: Olof Ohlsson

Backa Folkets hus avbokar föreläsning med antivaxxare

Det blir ingen föreläsning med vaccinationskritikern Linda Karlström i Backa Folkets hus. Efter medborgarkritik pudlar Backa Folkets hus och meddelar att arrangören Cui Bono, som har kopplingar till nazistiska NMR, är några de "inte vill ha i vårt hus".

Den 29 mars var det meningen att den välkända vaccinationskritikern Linda Karlström skulle hålla ett föredrag i regi av föreningen Cui Bono i Backa Folkets hus.

Föreningen har enligt Expo kopplingar till nazistiska NMR och som GP tidigare rapporterat väckte bokningen kritik. Den kan dessutom anses strida mot kommunens uthyrningspolicy, som dels stipulerar att uthyrning inte får ske till "organisationer, arrangemang eller aktiviteter som bedöms kunna ge en positiv hållning till bland annat våld och rasism", dels att uthyrningen ska vara "förenlig med ordning och säkerhet".

– Med tanke på hur många protester som kommit in på kort tid mot evenemanget så skulle man kunna se en risk för ordningsstörning, sa Daniel Planhage, hyresjurist vid Göteborgs stads lokalförvaltning.

Inte heller Backa Folkets hus egna policy tillåter liknande bokningar.

LÄS MER: Antivaxx-event i Folkets hus i Backa skapar protester

Oklara besked

Inledningsvis verkade det som om Backa Folkets hus tänkte avboka föreläsningen, men när GP ställde frågan på nytt var svaret mer svävande. Beskedet var då att styrelsen tillsammans behövde fatta beslut om en eventuell avbokning.

Under måndagen hölls ett extrainkallat styrelsemöte och därefter skickade Backa Folkets hus ut ett pressmeddelande där man berättade att föreläsningen ställs in.

"Cui Bono framställs av bland annat stiftelsen Expo som tätt kopplade till den organiserade intoleransen. Personella kopplingar finns mellan föreningen och nazistiska uttryck som Nordiska motståndsrörelsen och Nya tider. Cui Bono är en organisation som Backa Folkets Hus-förening inte vill ha i vårt hus", skriver man.

På frågan om vilka uppgifter man egentligen hade om arrangören svarade Backa Folkets hus-föreningens ordförande Inga-Lill Alsterlind tidigare:

– Jag har inga namn på personer över huvud taget, bara på föreningen.

I pressmeddelandet tydliggörs att bokningen gjordes av en privatperson utan att Cui Bono nämndes.

Föreningar av tvivelaktig karaktär

"Vi inser att våra rutiner inte varit tillfylles och kommer att uppdatera dem för att liknande inte ska ske i framtiden", skriver Backa Folket hus.

Pressmeddelandet avslutas:

"Vi inser att vissa föreningar, av tvivelaktig karaktär, kommer ha svårigheter att hitta lokal för sin verksamhet men anser inte att det åligger oss att tillgodose deras behov. Samtidigt är vi oroade över verksamheten hos alla föreningar av icke tvivelaktig karaktär som får allt svårare att hitta lokaler för sin verksamhet".

Cui Bono har informerats om avbokningen.

När GP når Inga-Lill Alsterlind på telefon avböjer hon att kommentera saken vidare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.