Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Roland Tilajcsik krattar snyggt kring sin skulptur Mellanrum.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Backa får nytt Mellanrum

På fredagen invigs Hisings Backas nya lågenergihus. Mellan husen finns också skulpturen Mellanrum.

Förutom att den svarta diabasen kommer från skånska Lönsboda är Mellanrum alltigenom från Hisingen. Det är Hisingsbon Roland Tiljacsik som har arbetat med stenen i en ateljé på Eriksberg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Jag har sågat, huggit, slipat och polerat i ungefär tre månader. De två stenarna väger tillsammans uppåt fyra ton, berättar han.

Roland Tiljacsik som är utbildad vid konsthögskolan i Bratislava i Slovakien bor granne med sin skulptur. Den visar mänskliga silhuetter och han tänker sig att utrymmet emellan stenarna visar den spänning som kan finnas mellan människor.

Det nu ombyggda lågenergihuset, ursprungligen byggt 1971, ligger på Katjas gata 119. Punkthuset, med 16 lägenheter, behövde renoveras. För att minska energiförbrukningen har huset utformats lufttätt och välisolerat samtidigt som det har försetts med en energieffektiv ventilation med ett bra inomhusklimat.

Ombyggnaden är ett pilotprojekt där den tidigare energiförbrukningen av uppvärmning, varmvatten och el beräknas minska från 180 kilowattimmar per kvadratmeter och år till 60. Experter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola samt SP har deltagit i projektet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.