Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Babyboom bland aporna på Universeum

Det råder babyfeber på Universeum. Tre aphonor har fått fyra ungar inom loppet av tre månader. För goeldisaporna Abuna och Fergus är det andra gången de fått en unge. Nu är de en lycklig familj på fyra.

Kärleken frodas bland Universeums apor, vilket har resulterat i en babyboom. Det är goeldisapan Abuna som fått en unge. Hon kallades också "McDonaldsapan" efter att hon blev kidnappad 2018 och till slut hittades inne på en McDonaldsrestaurang. Pappa till ungen som föddes i februari är hennes relativt nya partner Fergus.

Men de är inga osäkra förstagångsföräldrar. Deras första gemensamma unge föddes i september förra året. Vilket kön det är på nykomlingen vet man inte än.

LÄS MER: Göteborgs tamarintjejer har fått ragg

– Man måste fånga dem när de kissar för att kunna se könet. Men de är vilda djur så de vill inte att man tar i dem, säger Daniel Roth, zoolog på Universeum.

Daniel Roth, zoolog på Universeum säger att båda arterna är de viktigaste bevarandearterna de har, så det är extra kul när de får ungar. Bild: Universeum
Daniel Roth, zoolog på Universeum säger att båda arterna är de viktigaste bevarandearterna de har, så det är extra kul när de får ungar. Bild: Universeum

Syskonkärlek mellan goeldisaporna

När det dyker upp ett nytt syskon i en familj kan det orsaka rivalitet, men inte i det här fallet. Enligt Daniel Roth fungerar syskonen jättebra ihop.

– Arten är hotad i naturen så innan de ska vidare till andra djurparker vill man att syskonen ska vara tillsammans och uppfostra varandra.

Familjen kommer dock att splittras i framtiden. Daniel Roth säger att det görs om det kommer fler syskon.

– Slitningar i familjegruppen gör att familjegruppen stöter bort den första ungen, vilket är ett naturligt beteende. Det planeringsarbetet har redan påbörjats.

LÄS MER: Exotisk apa misstänkt stulen från Universeum

Goeldisaporna är mycket jämställda när det gäller att ta hand om sina små ungar. Föräldrarna hjälps åt att bära runt på ungen redan några veckor efter födseln.

Precis som för människobebisar är det mjölk om gäller som mat den första tiden – innan de går över till mer fast föda. Men det blir inga bananer, mer än när de behöver mutas. Och då får de bara knappt en skiva.

– Efter mjölken går de över till söta grönsaker och specialfoder för kloapor. Men ingen frukt, berättar Daniel Roth.

LÄS MER: Universeum får 50 miljoner i donation av Trollhättan-bolag

Tre tvåfärgade tamarinungar

Babylyckan stannar inte där, även de tvåfärgade tamarinsystrarna har fått lyckan att bli mammor. Pappor är deras engelska pojkvänner som flyttade in hos dem 2018.

En av dem fick tvillingar i december, och den andra systern fick en unge i januari. Även där vet man inte könen på ungarna, men det lutar åt att det är både killar och tjejer, enligt Daniel Roth.

Det är inte första gången det fötts en tvåfärgade tamarin på Universeum. Det föddes en unge för ett år sedan. Men den dog för att den inte fick tillräckligt med mjölk, något som inte är ovanligt för förstföderskor.

LÄS MER: Tre meter stora småkryp på Universeum

Självklart hoppas Universeum att få fler små apungar i framtiden, och det är inte omöjligt att det händer.

– När aporna väl börjat få ungar går det sen av bara farten, då gäller det att planera var de sen ska ta vägen.

För de som vill se de små nyfödda ungarna är det lite problematiskt nu i coronatider. Men i entrén kan man titta på goeldisaporna bakom glas. Och tvåfärgade tamarinparet som har en unge, vistas med sengångarna och tocotukanen. Tvillingparet är åtskilda från besökare på grund av just covid-19-risken.

LÄS MER: Stulna apan hittad – på McDonalds

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.