Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Båtmotorstölder blir allt vanligare

Våren är här och båtsäsongen börjar komma igång. Men det gäller att hålla koll på sin båt, nu inleds nämligen också säsongen för båtmotorstölder.

– Det som stjäls är framför allt större motorer, det kan handla om värden på uppemot 225 000 kronor för en motor, säger Christer Bertholdsson, närpolischef i Kungsbacka.

Förra året stals 99 båtmotorer i Hallands län och stölderna tycks öka. Året innan låg siffran på 81 stycken. I år har tjuvarna dessutom börjat extra tidigt. Enligt Hallandspolisen brukar stölderna starta i april, men i år har de kommit igång redan i januari.

Det är inte bara Halland som är drabbat. Polisen i Västra Götaland håller just nu på med en utredning där en liga varit på stöldturné och fått med sig minst tolv båtmotorer, antagligen fler, skriver Göteborgs-Posten.

– Vi har haft en del bekymmer, dels på somrarna men även i båthus på vintern, säger Ulf Edberg, polisens presstalesman i Västra Götaland till TT.

Förs utomlands

Polisen arbetar också med att försöka stoppa utförsel av stulna båtmotorer.

– Det sker vid flera tillfällen varje år att polisen påträffar bilar som innehåller stulna båtmotorer som man försöker frakta utomlands, säger Calle Persson, presstalesman för polisen i Skåne och Blekinge.

Ju högre värde på motorn, desto mer stöldbegärlig är den.

– Även riktigt tunga motorer på mer än 200 kg stjäls.

Det finns flera sätt för båtägare att förebygga en stöld. Ett exempel är att ha båten i en hamn där det finns tillsyn av väktare dygnet runt.

– Det finns även bra lås att låsa fast motorn med. Och så ska man inte låta båten ligga obevakad för länge, rekommenderar Calle Persson.

Var uppmärksam

Om olyckan ändå är framme är det viktigt att kontakta polisen så snabbt som möjligt.

– Ju snabbade vi kan börja arbeta desto troligare är det att vi kan få tillbaka motorn, säger Calle Persson.

I Halland uppmanar polisen båtägare och allmänhet att vara uppmärksamma på om något misstänkt sker i hamnarna.

– Vi försöker också med samma koncept som grannsamverkan i hamnarna, säger Christer Bertholdsson på Kungsbackapolisen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.