Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Båtmässan: Här är båtarna alla vill se

Dagen innan portarna öppnas putsas det för fullt på de blanka nya båtarna. Båtmässan som startar i dag har det mesta i båtväg som den intresserade kan önska sig.

I dag är det dags för årets Båtmässa i Göteborg, den 58:e i ordningen. Under en dryg vecka kan den som gillar allt som har med båtar och livet runt omkring, få sitt lystmäte tillfredsställt. Det är där man skall vara om man vill se 450 båtar, prova att paddla kajak, testa sina surfkunskaper i en simulator och träffa Måns Zelmerlöw. 

Läs också: Efter sju tuffa år - nu vill fler köpa båtar

Båtmässans största motorbåt är en Princess 49, en drygt 15 meter lång båt, med allt man kan behöva för en tur på havet. Båtens storlek skapade problem när den skulle in på Svenska mässan. Men med två centimeters marginal kom den in.

Lars Falkeskog visar runt på den sprillans nya båten som redan har fått en ägare. Båten kommer att ha västkusten som hemmahamn. Här finns tre kabiner med heltäckningsmatta och badrum med dusch, ugn, micro, ismaskin och flera kylskåp. Blir du sugen på att grilla när du är ute till havs är det inga problem, här finns en grill på flybridge. En Princess 49 kostar mellan 8,5 och 10 miljoner kronor. Men det finns ännu dyrare båtar av samma märke, den dyraste ligger på cirka 200 miljoner kronor och är 40 meter lång. 

Är man fiskeintresserad finns ett gigantiskt akvarium, i år fyllt med svenska fiskar som gädda, mört och abborre. Här visar fiskebutikerna och tillverkarna av fiskeutrustning hur utrustning som fiskedrag funkar. Christian Karlsson som jobbar som fiskeguide i Nord-Norge testar ett drag. Akvariet, som är fyllt med 20 000 liter vatten, flyttas runt på olika mässor i Europa berättaren ägaren Alex Tomás. För dem som gillar segelbåtar visas för första gången en More 55, det är den största segelbåten på mässan med sina nära 17 meter. Båten har fem hytter med sovplats för 14 personer, tre toaletter med dusch och ett kök som passar för matlagning. Priset för denna båt är drygt fyra miljoner kronor, berättar Malin Stom på More Sailing.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.