Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Båten har legat vid stranden i flera år – något som irriterat boende i närheten. Bild: Privat

Båten har legat strandad på land – i flera år

På stranden i Hängesten vid Näset har en sju meter lång båt legat i flera år, tjugo meter från vattnet. Nära en gångväg och nära vattnet där folk vill bada. Och trots att Ragnar Jönsson och flera boende i närheten bett kommunen flytta på båten så har inget hänt.

Det var för några år sedan som Ragnar Jönsson, som bor nära stranden i Hängesten reagerade på farkosten som legat mellan vattnet och en gångväg. Från början hade båten både mast och bom, men de försvann efter ett tag. Men den sju meter långa båten låg kvar.

– Alla som passerar ser båten, alla som vill bada. Det är ganska störande att den ligger där, säger han.

Började undersöka

Efter att båten legat där i ett par år började Ragnar Jönsson för två år sedan undersöka om inte någon kunde flytta på den. Men det visade sig vara svårt att veta vem som hade ansvaret för båten – eftersom ingen ägare synts till under tiden båten legat där.

– Det började med att ordföranden för småbåtshamnen i närheten försökte få ordning på det. Men sen kontaktade vi polisen, som hänvisade oss till kustbevakningen. Men de hade heller inte ansvaret, säger Ragnar Jönsson.

Efter fortsatta efterforskningar hamnade han till slut hos Park och naturförvaltningen i Göteborgs stad.

– Där har jag fått kontakt med flera personer fram och tillbaka, men ingenting händer, säger han.

Fick till slut nog

Enligt Ragnar Jönsson säger man från kommunens sida att man ska kika på vad man kan göra, men han fick inte höra så mycket mer. Så i somras fick han nog.

– Då sa jag att de faktiskt måste flytta på den. Jag har ringt och både varit vänlig och arg, säger han.

Men när han kikade nere vid stranden häromdagen så låg båten kvar. Och faktum är att det är klurigt för kommunen att få flytta på båten.

– Vi har mycket riktigt ett ärende om en båt på platsen. Men vi kan inte flytta på eller ta bort båtar eller egendom utan vidare. Det skulle bli stöld eller egenmäktigt förfarande, säger Ingela Gustafsson, enhetschef för naturenheten vid Göteborgs kommun.

Letat efter ägaren

Istället för att flytta på båten har man fått leta med lykta och ljus efter en ägare som har varit svår att få tag på.

– Eftersom det är en såpass liten båt är den inte registrerad på någon. Men till slut hittade vi den troliga ägaren och sa till personen att flytta båten, säger hon.

Men båten flyttades aldrig och den snåriga lagstiftningen har gjort att kommunen inte kunnat flytta på båten.

Flyttas till våren

– Nu har vi annonserat i Post- och Inrikes tidningar för att efterlysa om någon annan är ägare till båten. Ger sig ingen till känna så kan vi flytta på den till våren, säger hon.

Hon medger att processerna kring ärenden likt den om båten i Hängesten blir långa och också kostsamma för kommunen. Och Ragnar Jönsson ser ett annat problem.

– När det tar så här lång tid för kommunen att agera urholkar det förtroendet för myndigheterna. Samtidigt räcker det att få en parkeringsböter med en bil, så kan den bli bortforslad, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.