Både glädje och sorg på romernas nationaldag

Dådet i Stockholm var starkt närvarande när romerna firade sin nationaldag på Stadsbiblioteket. Men i sorgen fanns också en stor glädje och gemenskap.

ANNONS
|

Det var svårt att undgå att prata om fredagens attentat i Stockholm när unga och gamla samlades på Stadsbiblioteket för att fira romernas nationaldag under lördagen. Det har knappt gått ett dygn sedan lastbilen körde över människor på Drottninggatan. – Attacker av detta slag vill förstöra, polarisera och underminera den mångfald av etnicitet, kultur och religion som hör hemma i vårt samhälle, inledde kulturnämndens ordförande Mariya Voyvodova (S) sitt tal framför trappscenen.

Det är fullt i rummet, både barn, föräldrar och vuxna har samlats för att lyssna, fira ochätatraditionella romska bakverk av vallmo, ost och manna.

– Det är viktigt att vi visar att vi inte låter oss skrämmas. Vi ska vara på museum och bibliotek och vi ska fira romernas nationaldag, säger Mariya Voyvodova.

ANNONS

Viktig dag för romerna

Det romska folket har inget eget land, så att fira nationaldag, haen egen flagga och en egen nationalsång är väldigt betydelsefullt

– Det är också viktigt att det romska folket ska kunna fira sin nationaldag i Sverige. De är en del av densvenska nationen också, och alla andra länder som de hamnat i, säger Nina Trollvige från den romska kvinnoorganisationenTrajosko Drom.

Och trots att romernas situation i Sverige har förbättrats, finns det fortfarande en lång väg att gå. – Jag har blivit kallad för allt möjligt och än i dag, när jag går in i en affär i mina kläder, tror folk att jag ska stjäla. Men romerna har fått det bättre och jag hoppas på en ljusare framtid för oss, säger84-åriga Singoalla Millon.

Även Silvia Mutto, frånTrajosko Drom, talar om sin kamp för förbättring, inte minst för sina barn. – I dag har romerna funnits i Sverige i femhundra år, men vi känner oss fortfarande främmande i många människors ögon. Därför kämpar jag och många andra för att förändra det. Det har varit en tung resa för romerna, och är fortfarande, säger hon.

Slutar i glädje och dans

Men firandet på Stadsbiblioteket avslutas trots allt med sång, dans och musik. Det blir stående ovationer och applåder när Nina Tollvige framför den romska nationalsången tillsammans med bandet Pom & Grasse. – Romsk musik är ofta väldigt lidelsefull, ett uttryck för det romska folkets resa. Det är en smärta över det man har fått gå igenom, men musiken har också en förmåga att kunna göra fest i stunden och glömma alla sorger, säger Nina Tollvige.

ANNONS

Fakta: Internationella Romadagen

  1. Den 8 april firasromernas nationaldag. Dagen har tillkommit för att högtidlighålla den första internationella romakongressen i London 1971.
  2. I Sverige har romer funnits åtminstone sedan 1500-talet och de är idag en av landets fem nationella minoriteter, och språket romani chib är ett av minoritetsspråken.
  3. Romadagen firas i många länder med olika slags ceremonier, en del till minne av förföljelse och övergrepp. Den romska flaggan i blått och grönt med det röda hjulet symboliserar rörelse och förändring.
ANNONS