Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bävern kan bli mellan 20 och 30 år gammal i vilt tillstånd och i fångenskap upp till 50 år. Bild: Stefan Bennhage
Bävern kan bli mellan 20 och 30 år gammal i vilt tillstånd och i fångenskap upp till 50 år. Bild: Stefan Bennhage

Bäver på villovägar vid Redbergsplatsen

Vid halv två-tiden på natten till tisdagen irrade en bäver omkring på gatorna vid Redbergsplatsen i Göteborg. Flera personer larmade polisen.

Klockan 01.20 larmades polisen av flera förbipasserande om den stora gnagarens besök vid Redbergsplatsen.

– Det var flera personer som hade sett den som ringde oss. Men när vi kom dit hade tagit sig därifrån på egen hand och nu får vi hoppas att den är tillbaka där den ska vara, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen region väst.

Bävern är vårt lands största gnagare och den kan väga mellan 18 och 22 kg och blir mellan 70 och 100 cm lång, plus en svans på 30-40 cm. Den är nattaktivt och lever framför allt i vatten så den kan vara svår att få syn på. Men den som vandrade runt vid Redbergsplatsen syntes tydligt.

Bävrarna parar sig i februari och ungarna föds i början av juni och kan vara upp till fyra ungar per kull. Ungarna stannar i boet i två år. Både föräldrarna och tidigare syskon hjälper till med att lära ungarna att simma, leta föda och fälla träd.

Kan bli 50 år i fångenskap

När de blivit två år gamla lämnar de boet för att söka sig nya egna revir. Gnagaren kan bli mellan 20 och 30 år gammal i vilt tillstånd och i fångenskap upp till 50 år.

Så sent som i somras upptäckte Annica Kristenssons och hennes familj en sprattlande bäver i vattnet när de var ute och badade på Vrångö, som då hade simmat hela vägen ut i skärgården.

– Den var ju väldigt utmattad, och höll sig till oss när vi stod på bryggan, berättade Annica.

Bävern fick vattnet och piggnade så småningom till och kunde klara sig själv.

På sommaren lever bävern på en blandad diet av näckrosor, örter i strandvegetationen, bark och blad från lövträd, främst asp, men även björk och, sälg.

Vintern tillbringar bävern i underjordiska bon och tar kortare simturer till det närbelägna matförrådet. Det består av lagom stora portionsbitar av trä som lagras i stora undervattensförråd, för att fungera som under vintern.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.