Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Axel Josefson vald till gruppledare efter lottning

Axel Josefson får fortsätta som gruppledare för Moderaterna i Göteborg. Men gruppen är splittrad. Hampus Magnusson fick lika många röster och det var och först efter lottdragning som frågan kunde avgöras.

Den interna maktkampen mellan Axel Josefson och Hampus Magnusson sträcker sig ända tillbaka till valet för fyra år sedan. Då fick Hampus Magnusson flest personkryss i valet – men Axel Josefson fick rollen som gruppledare och kommunstyrelsens ordförande.

Under mandatperioden har en grupp i partiet riktat kritik mot Axel Josefsons ledarskap och när det var dags för provval inför årets val hamnade Hampus Magnusson som nummer ett. Ändå var det Axel Josefson som fick toppa listan i kommunvalet.

Och trots att Hampus Magnusson än en gång fick flest personröster, så utsågs Axel Josefson till gruppledare för några veckor sedan – men med ett förbehåll: om partiet hamnade i opposition skulle valet göras om.

Så blev det och på måndagskvällen samlades fullmäktigegruppen för att rösta igen. Det blev helt jämnt. 11-11. En person röstade blankt. Lotten fick avgöra – och den föll på Axel Josefson.

– Nu blir det viktigt att vik jobbar bra ihop som ett lag. Jag tänker göra mitt yttersta för att det blir så, säger Axel Josefson.

Bara halva gruppen röstade på dig, känner du att ditt stöd minskat?

– Nej, det skulle jag inte säga. Jag tycker att jag har ett brett stöd.

Hampus Magnusson som var en lott ifrån att ta över posten som gruppledare och som nu i stället får fortsätta som vice gruppledare säger att det som hänt inte kommer att påverka hans inställning framåt.

– Min ambition har hela tiden varit att Moderaterna ska stå så starkt rustade som möjligt. Den ambitionen förändras inte med detta, säger han.

Men att det blev helt jämnt, vad säger det om den splittring som är i gruppen?

– Det är aldrig bra när val avgörs på lotten. Det hade varit bättre om det blivit ett tydligt resultat, åt ena eller andra hållet.

Hur kommer det att påverka samarbetsklimatet mellan dig och Axel?

– Inte alls. Nu har vi haft ett val och blir det lika så är det lotten som gäller, det är den ordning vi har. Det är bara respektera.

LÄS OCKSÅ: Så blir de rödgrönas politik i Göteborg

LÄS OCKSÅ: Göteborgs sparplan: sänka värmen i skolan

LÄS OCKSÅ: Josefson (M): C är en dörrmatta för vänstern

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.