Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Axel Darvik kandiderar till gruppledare för Liberalerna i Göteborg. I bakgrunden Montessoriskolan Casa i Örgryte, grundskolan där han först tillbringat flera år som elev och senare i livet som både elevassistent och vikarie på högstadiet.  Bild: Thomas Johansson
Axel Darvik kandiderar till gruppledare för Liberalerna i Göteborg. I bakgrunden Montessoriskolan Casa i Örgryte, grundskolan där han först tillbringat flera år som elev och senare i livet som både elevassistent och vikarie på högstadiet. Bild: Thomas Johansson

Axel Darvik vill bli ledare för Liberalerna i Göteborg

Axel Darvik vill ta över som nytt skolkommunalråd och ledare för Liberalerna i Göteborg. Ett parti som enligt honom blivit för elitistiskt och slutat lyssna på vanligt folk.
– Vi har blivit ett parti som svarar på frågor som ingen har ställt.

Axel Darvik möter oss på skolgården Montessoriskolan Casa i Örgryte. Här har han tillbringat flera år som elev och senare i livet som både elevassistent och vikarie på högstadiet. Nu kandiderar han för att ta över som gruppledare för Liberalerna i Göteborg efter Helene Odenjung, som väljer att avgå efter årsskiftet.

LÄS MER: Skolkommunalrådet lämnar politiken vid årsskiftet

– Jag har funderat på det här en hel del och nu känner jag att jag vill axla ansvaret som det innebär att vara kommunalråd och ha ansvar för skolan i Göteborg, säger han.

Ni är högst ansvariga för skolan och den senaste tiden tiden har skolplaceringarna, där tusentals elever placerats på andra skolor än de valt och långt bort hemifrån, fått stor kritik?

– Det är en lång rad fel som har begåtts och det har vi erkänt från Liberalernas sida och Helene Odenjung som varit skolkommunalråd.

LÄS MER: Odenjungs avgång hade diskuterats i partiet

Fakta:

Namn: Axel Darvik

Ålder: 38 år

Yrke: Civilingenjör från Chalmers och som driver konsultföretaget Trendie som han var med och startade 2012.

Uppdrag: Ledamot i kommunfullmäktige, förste vice ordförande i miljö- och klimatnämnden samt ledamot i Liberalernas partystyrelse.

Övrigt: Satt som riksdagsledamot mandatperioden 2002-2006. Var bland annat med och tog fram Alliansen skolpolitik inför valet 2006, men lämnade riksdagspolitiken inför valet 2006.

Vad var misstaget enligt dig?

– Jag tycker inte man skulle ha släppt iväg ett beslut innan man kvalitetsgranskat det.

– Att låta ett datorprogram göra placeringen är inte helt klokt. Då skulle man använt det som verktyg, sedan prövat och optimerat så att så många som möjligt fått sina önskemål tillgodosedda. Sedan är det viktigt att det finns människor utav kött och blod som ser till att det inte blir dumma misstag.

"Det är en lång rad fel som har begåtts och det har vi erkänt från Liberalernas sida och Helene Odenjung som varit skolkommunalråd”, säger Axel Darvik om skolplaceringskaoset. Bild: Thomas Johansson
"Det är en lång rad fel som har begåtts och det har vi erkänt från Liberalernas sida och Helene Odenjung som varit skolkommunalråd”, säger Axel Darvik om skolplaceringskaoset. Bild: Thomas Johansson

Att centralisera grundskolan har varit er hjärtefråga. Det har bland annat resulterat i skolplaceringskaoset men också till nedskärningar hos många skolor?

– Väldigt mycket fokus har legat på att skapa likvärdighet och likvärda principer över hela staden och det tycker jag var att missa målet, säger Axel Darvik som vill se att skolenheterna får mer makt över sin egen budget.

– Oftast känner lärare och rektorer bäst till skolans behov. Det är inte bra om alla beslut fattas inne på en central förvaltning på Gamlestan, långt ifrån de som ska utföra det.

LÄS MER: Sabuni (L): "Vi har upplevts som vacklande"

Vilken politik ser du att alliansen skulle kunna driva mer av i Göteborg?

– Det finns nog en grund kommunfullmäktige för att vi ska kunna göra fler reformer än vad vi har gjort hittills. Både inom miljö, med kollektivtrafik och elektrifiering, men också vad gäller att driva Göteborg i en mer borgerlig riktning.

Ni har gått kräftgång i opinionen under lång tid. Vad beror det på?

– Vi har kanske fokuserat på frågor långt ifrån människors vardag, i stället för viktiga vardagsfrågor som bostäder, jobb, skola och även miljö och att vi ska ha kvar ett jordklot i framtiden.

– Vi har varit lite av ett elitiskt parti. Där behöver vi vara självkritiska och inse att vi är till för alla människor. Tittar man på värderingsmätningar har 40 procent av svenskarna liberala värderingar. Lyckas man bara fånga en tiondel av dem är det ett misslyckade.

Liberalerna har enligt Darvik lyssnat alldeles för mycket på partielit och för lite på vanligt folk. Bild: Thomas Johansson
Liberalerna har enligt Darvik lyssnat alldeles för mycket på partielit och för lite på vanligt folk. Bild: Thomas Johansson

Hur har det blivit så här?

– Man lyssnar för mycket på en liten klick partielit och alldeles lite på vanligt folk och göteborgare. Då blir det en diskrepans med fokus på fel frågor och svar på frågor som människor aldrig har ställt. Det är inte säkert att Nato, kärnkraft och en extra pappamånad är svaret på vad människor ser som viktiga samhällsproblem.

Vad blir motsvarigheten till Nato, kärnkraft och en pappamånad i Göteborg?

– Det är klart att man påverkas mycket av den nationella nivån, men om vi säger så här: Om man klamrar sig fast vid principer för resursfördelning, skolval och prioritet utan att titta på de faktiska konsekvenserna så missar man målet.

– Målet måste vara att alla skolor i Göteborg ska överprestera i förhållande till det elevunderlag man har. Då kanske man inte har fokuserat på det viktigaste, utan fastnat på principer om fördelningsmodeller eller prioriteringsgrunder.

LÄS MER: Sabuni ger inga svar – och det kan faktiskt vara bra

Då väljer Liberalerna ny gruppledare:

Liberalerna väntas välja ny gruppledare i Göteborg till hösten. Ännu finns inget aviserat datum för när det här kommer att ske. Nuvarande gruppledare Helene Odenjung väntas lämna sin post vid årsskiftet.

Den som slutligen blir vald som gruppledare kommer också att inta rollen som skolkommunalråd, den högst ansvarige för samtliga skolfrågor i Göteborg.

I dagsläget har ingen utöver Axel Darvik aviserat sin kandidatur för posten som partiets ledare i Göteborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.