Avspärrningar efter granatfynd

ANNONS
|

Handgranaten är cirka fyra gånger 16 centimeter stor och hittades av anställda strax efter klockan 11 på tisdagen på Renovas återvinningscentral på Karlbogårdsgatan i Tagene industriområde på Hisingen.

- Någon har lämnat in handgranaten till Renova och då kontaktar vi alltid polisen, säger Christian Kallerdahl, informationschef vid Renova.

Personalen - det handlar om ett tiotal personer - fick lämna området, medan experter från Göteborgs garnison vid Käringberget hämtade granaten.

Polisen spärrade av 800 meter runt återvinningscentralen. Ingen trafik fick köra fram dit, förutom polisbilar som fanns på plats. Trafiken på Tagenevägen berördes inte av avspärrningen, eftersom miljöstationen inte ligger i ett tättbebyggt eller trafikerat område.

ANNONS

Vid 14-tiden hävdes avspärrningarna och verksamheten på Renova kunde rulla igång igen.

- Vi har fått veta att militärpolisen hämtat granaten, men vi har ännu inte fått bekräftat exakt vad det var för föremål. säger Christian Kallerdahl.

Handgranaten ligger nu i säkert förvar i en betongkasun på Göteborgs garnison vid Käringberget. Den transporterades dit från Renova inlagd i en skyddsväst.

- Granaten är av en typ som är okänd för oss,säger Timo Rinne, stabschef vid Försvarsmaktens sjukvårdscentrum.

Han tror att granaten kan vara utländsk. Det går ännu inte att säkert säga om den är skarpladdad eller inte. Men i vilket fall kommer den att destrueras i Uddevalla. Kanske röntgas den med polisens utrustning först.

Härom året hittades också ammunition vid en miljöstation i Stenungsund.

Hittar man ammunition ska man inte själv röra eller transportera den. Det kan vara farligt. Istället ska man kontakta polis eller militär.

ANNONS