Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kollegorna på Sahlgrenskas neurokirurgiska klinik reagerade på att mannen uppträdde oerfaret, enligt Uppdrag granskning. Bild: Jonas Lindstedt
Kollegorna på Sahlgrenskas neurokirurgiska klinik reagerade på att mannen uppträdde oerfaret, enligt Uppdrag granskning. Bild: Jonas Lindstedt

Avslöjades som falsk sjuksköterska – fick ny avancerad anställning på Sahlgrenska

En man som 2018 avslöjades ha bluffat sig till sin svenska sjuksköterskelegitimation, fick ändå jobba vidare på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Där fick han i stället en mer avancerad anställning – på neurokirurgiska kliniken – enligt Uppdrag granskning.

För ett drygt år sedan avslöjade SVT:s Uppdrag granskning hur mannen bluffat till sig sin sjuksköterskelegitimation, och genom det fått jobb på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Kollegorna hade slagit larm om hans bristande kompetens redan 2016, bland annat då han inte visste hur ett blodprov skulle tas eller vad paracetamol (Alvedon) var. Trots det hade han fått jobba kvar i över två år.

Sahlgrenska utredde mannen efter avslöjandet, liksom Inspektionen för vård och omsorg. Men efter den utredningen fick han ändå fortsätta sin yrkesutövning.

– Vi har gjort en noggrann utredning och vi har därför inte funnit några som helst skäl till att han inte ska arbeta som sjuksköterska och vi har inga avvikelser och vi har inga tillbud när det gäller hans handhavande av patienter, säger Per Albertsson, områdeschef Sahlgrenska, i programmet.

Under utredningen ska Sahlgrenska ha ringt upp den rumänska vårdskola, på vilken mannen sade sig ha studerat. Vårdskolan ska då ha medgett att mannen stundtals varit frånvarande, men att han tagit igen undervisning och praktik under våren 2012.

Det motsägs av Uppdrag granskning, som kartlagt mannen och visat att han då befann sig i Sverige där han arbetat som lastbilschaufför och studerat svenska för invandrare på ABF.

Kollegorna larmade

Nu följer Uppdrag granskning upp fallet och berättar om hur mannen i somras fått en ny, mer avancerad anställning – på Sahlgrenskas neurokirurgiska klinik.

Enligt programmet, som sänds i SVT på onsdagskvällen, har kollegor larmat om mannens okunskap även på hans nya avdelning. Kollegorna, som Uppdrag granskning talat med, menar att mannen ska ha gett "ett okunnigt och oerfaret intryck, trots att han nu jobbat i flera år".

– Det är inget som man har nämnt till sina chefer och inget som har nått oss på något sätt, säger Per Albertsson.

Efter det att Uppdrag granskning intervjuade Sahlgrenska ska mannen ha sagt upp sig på egen begäran. Han arbetar numera som sjuksköterska inom hemtjänsten, enligt programmet.

Mannen var en av flera som förekom i Uppdrag gransknings avslöjande 2018. Då framkom hur han arbetade som sjuksköterska på Sahlgrenska, men saknade utbildning.

När GP på onsdagseftermiddagen når områdeschefen på Sahlgrenska, Per Albertsson, har han ännu inte hunnit ta del av hela Uppdrag gransknings reportage.

– Om det stämmer att en person som inte är legitimerad sjuksköterska har jobbat för oss, är jag väldigt glad att det avslöjats. Vi ska ju inte ha icke-legitimerade sjuksköterskor som jobbar hos oss. Vi har själva inte fått fram de uppgifterna som Uppdrag granskning fått ännu, och har inga bevis på att han inte är legitimerad om jag ska vara helt ärlig. Jag tycker att vi har gjort allt vi kunnat för att komma så nära som möjligt vad som verkligen gäller.

"Vi har gjort det vi kan"

Per Albertsson betonar att Sahlgrenska har haft kontakt med Socialstyrelsen och Ivo, liksom mannens lärosäte och två sjukhus som mannen uppgett som praktikplatser.

Ni gjorde en egen utredning efter Uppdrag gransknings reportage 2018 och han fick efter det fortsätta sin yrkesutövning. Hur ser du på det i dag?

– I dag ser jag det på det viset att det där och då var helt korrekt att han fick fortsätta sin yrkesutövning. Det var fortfarande så att han hade en svensk legitimation så rent arbetsrättsligt hade vi inte kunnat göra något annat. Sedan blev det så att han fick fortsätta jobba under handledning, så han har inte jobbat självständigt sedan innan det första reportaget.

Ni har utrett fallet men inte kommit fram till det som Uppdrag granskning lyckades med. Har ni de rutiner som krävs?

– Jag tycker att vi har de rutiner som krävs. Jag tycker att det är myndigheternas ansvar att se till att någon som får en legitimation ska få det på korrekta grunder. Vi har kollat med myndigheter och mot belastningsregister. Vi har gjort det vi kan.

LÄS MER: Bluffen: Outbildade sjuksköterskor behandlar patienter

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.