Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Tvivelaktigt badnöje i Sannegårdshamnen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Avloppsvatten rakt ut i Sannegårdshamnen

Det rinner avloppsvatten rakt ut i Sannegårdshamnen. Det har det gjort i sex år. I slutet av veckan hoppas man att det skall bli stopp på det.

Utsläppen upptäcktes av personal som byggde om bryggorna vid Sannegårdshamnen i mars och april.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Miljöförvaltningen kunde konstatera att avloppsvatten från hus på västra sidan av hamnen, på Ångaren Ernas och Ångaren Indias gata, går rakt ut i bassängen. Det beror på en felkoppling – en felkoppling som gjordes för sex år sedan.

- Vi har filmat in i ledningarna. Det verkar vara så att avlopp från ett av Riksbyggens hus i området är kopplat till dagvattenledning, säger Joakim Stagemyr, projektchef på Riksbyggen.

På tisdagen började man gräva i gatan utmed hamnbassängens västra kaj.

- Vi behöver onsdagen på oss för att konstatera vad som är fel. Men jag hoppas att vi har avhjälpt felet i slutet av den här veckan, säger Stagemyr.

Felkopplingen har skett i samband med byggandet av husen och de 57 lägenheterna. De var inflyttningsklara 2008. Så länge har alltså avloppen gått ut i Sannegårdshamnen.

Avloppet från lägenheterna har kopplats till dagvatten- i stället för till spillvattenledningar. Vem som är ansvarig för felet är ännu inte utrett.

- Det är nästa fråga. Nu gäller det att komma till rätta med felet så snabbt som möjligt, säger Joakim Stagemyr.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.