Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Avled efter åtta timmars väntan på akuten

En äldre patient kom in till Sahlgrenskas akutmottagning med smärta och andningsbesvär. Efter åtta timmars väntan på vård, operation och 19 dygn på intensivvårdsavdelning avled patienten.

I juni gjorde Sahlgrenska universitetssjukhus en Lex Maria-anmälan för bristfällig vård till följd av att en patient avlidit efter lång väntetid.

LÄS MER: Masstesterna av corona knäckte personalen på SU

Det hela inträffade i september 2018 när en äldre person inkom till Sahlgrenskas akutmottagning. Personen ska ha varit i dåligt skick med smärtor i buken och problem att andas. Hen ska också ha haft flera blodtrycksfall.

Tillståndet förvärrades snabbt

En undersökning visade att patienten led av tarmvred och därefter rådde det oklarheter om vilken avdelning som patienten skulle till. Åtta timmar senare blev patienten inlagd på medicinsk akutvårdsavdelning (MAVA) och då kunde man bland annat också konstatera blodförgiftning. Kort därpå blev patientens tillstånd ännu sämre och hen flyttades till intensivvårdsavdelningen.

Efter operation och 19 dygn på intensivvårdsavdelningen avled personen. Då hade hen också fått njursvikt och hjärtinfarkt.

LÄS MER: Kurvan har vänt upp – nu läggs fler in på sjukhus

Nu, två år senare, har Sahlgrenska lyft ärendet och ska enligt regeln Lex Maria utreda ifall något skulle ha kunnat göras annorlunda för att undvika att patienten avled.

Låg för länge på akuten

– Vi tycker inte att handläggningen var optimal och anser att det blev en allvarlig vårdskada för patienten. Vi beklagar givetvis det som hände patienten, säger Björn Andersson, chefläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Enligt Björn Andersson ska en patient som kommer in till akuten och som behöver läggas in komma vidare till vårdavdelning snabbt.

LÄS MER: Uppfinning från Göteborg kan ta död på coronavirus

Vad det var som gjorde att patienten i det här fallet blev kvar på akutmottagningen i åtta timmar är inte helt klart. Dels var det en fråga om hur personalen gick till väga rent administrativt, dels kan det ha berott på brist på vårdplatser.

– Jag vet inte om det hade förbättrat hens tillstånd, men enligt våra rutiner ska patienten föras upp till vårdavdelning så snabbt som möjligt. Man ska inte göra någon större utredning på akuten, säger Björn Andersson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.