Avgrävd ledning bakom elavbrott

ANNONS
|

Strömavbrottet inträffade vid halv tiotiden på tisdagen. Göteborgaren Bosse Seeger lider av psoriasis och besöker regelbundet Frölunda sjukhus solarium.

Han hade just klätt av sig när det blev kolsvart.

- Det var bara att klä på sig och åka hem igen, säger Bosse Seeger.

Strömavbrottet drabbade flera butiker på Frölunda Torg och hela sjukhuset.

- Reservaggregat sattes in i samma sekund som sjukhuset släcktes ned, säger sjukhusdirektör Thomas Wallén. Det innebar att operationsavdelningen, datorer på alla mottagningar, ledljus och nödutgångar fungerade.

- Operationer fullföljdes och avslutades som planerat.

När GP pratar med Thomas Wallén utropar han:

- Nu kom strömmen tillbaka. Och nu försvann den igen. Men det är tydligen så att Göteborgs Energi är på väg att lokalisera felet.

ANNONS

Tio minuter senare ringer Thomas Wallén och meddelar att sjukhuset fått tillbaka strömmen. Avbrottet varade i en timma och 20 minuter.

Sjukhusets katastroforganisation gick igång direkt och de högst ansvariga – säkerhetschef Lis Nilsson, verksamhetschef Agneta Folestad och sjukhusdirektör Thomas Wallén – blixtinkallades till ett möte.

Strömavbrottet ledde till att hissarna slutade fungera. Men ingen uppges ha fastnat i hissarna. Patienter och besökare fick använda trapporna.

Patienter ledsagades och de som inte nödvändigtvis måste förflytta sig fick vara kvar på sina platser.

Avbrottet fick inte några dramatiska effekter:

- Katastroforganisationen fungerade enligt skolboken, säger Thomas Wallén. Dagens schema har fått en viss fördröjning och vi kommer att göra allt för att hämta hem den.

Elavbrottet berodde på att en grävmaskinist grävt av en kabel i närheten av Frölunda Torg.

- Olyckligtvis dröjde det en timma innan felet anmäldes till oss, säger Martin Sandin, som den förste februari tillträder tjänsten som driftchef vid Göteborgs Energi.

Då var Göteborgs Energi redan på väg att lokalisera läckan. 20 minuter senare kom strömmen tillbaka.

1 400 privatpersoner drabbades också. Men för dessa varade avbrottet bara en halv minut.

ANNONS