Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Lundin och Louise Didriksson.

Avenyn ska bli vackrare

Kungsports­avenyn ska rustas upp och byggas om för att bli vackrare och tryggare – och en plats där alla vill vara. På fredagen blev det klart att White vunnit stadsbyggnadskontorets upphandling.

– Titta där borta, med tre brevlådor, två olika slags soptunnor och parkbänkar vända åt fel håll.

Johan Lundin, arkitekt och kontorschef på White arkitekter i Göteborg, pekar mot entrén till det som i folkmun ännu är Domus på Avenyn.

Kollegan och landskapsarkitekten Louise Didriksson pekar på de fyrkantiga reklampelarna och lyktstolparna med glaskupoler som hon kallar ”väldigt fula”.

– De är inte så attraktiva i sin form. Vi vill också ha belysning på rätt ställe och med rätt färgåtergivning.

”Vi vill återupprätta detta finstråk med en twist som får Avenyn att sticka ut och forma en egen identitet bland europeiska städer”, skrev White i sitt anbud till Stadsbyggnadskontoret, där man i konkurrens med 13 kontor dragit det längsta strået och nu ska börja rita på olika förslag.

Bland de europeiska förebilderna nämner Louise Didriksson Ramblan i Barcelona, Champs-Elysees i Paris och Unter den Linden i Berlin – och pekar på Avenyns små lindar.

– Jag vet att man har planterat om träden, men tyvärr har de fått en hård beskärning eftersom man strävat att lyfta trädkronorna. Det är också svårt med träd i stadsmiljö eftersom de behöver mycket utrymme bland alla rör under marken. Men det finns en potential, kanske för dubbla rader.

Whites vision är en gata eller rättare sagt ett område, dit man vill komma som turist, och där alla göteborgare vill vara.

– I dag är det för skräpigt, för ogenomtänkt. Man behöver höja kvalitetsnivån, åstadkomma en mer enhetlig utformning bland annat av uteserveringar och markbeläggningar, säger Johan Lundin.

Louise Didriksson har också en vision om olika mindre stadsrum och zoner, anpassade för olika åldrar och en eventuell lekplats för barn.

En annan idé är att anknyta till Götaplatsens konstinstitutioner och låta konst flytta ut och ner på Avenyn, kanske i form av installationer och happenings.

White har tänkt utforma tre olika alternativ för Avenyns upprustning.

Öde plats. Allt känns så öde och var kan du slå dig ner? säger Louise Didriksson och Johan Lundin, arkitekter på White, om Götaplatsen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.