Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Avbruten amning påverkar tarmfloran

Bakteriefloran i tarmen spelar stor roll för vår hälsa. Kejsarsnitt och avbruten amning påverkar tarmflorans utveckling under barnets första levnadsår, visar en ny studie.

- Resultatet lägger grunden för fortsatta studier om hur en individs tarmflora kan förutsäga vem som har en förhöjd risk för vanliga folksjukdomar som diabetes och fetma, säger Fredrik Bäckhed, professor i molekylär medicin vid Sahlgrenska akademin.

Han betonar att forskarna saknar belägg för att kunna dra säkra slutsatser om fördelen med att amma och nöjer sig med att konstatera att det spelar roll för bakteriefloran i tarmen hur övergången från bröstmjölk till fast föda sker.

- Något överraskande fann vi att tarmfloran förändras på ett mera gynnsamt sätt om mamman fortsätter att delamma samtidigt som den fasta födan introduceras än om barnet slutar ammas helt, säger Fredrik Bäckhed.

Ett annat resultat av studien, som omfattar nästan 100 barn som fötts i Halmstad, är att de barn som förlösts med kejsarsnitt ärver färre bakterier från sin mamma än de som kommit till världen vaginalt.

Forskarna har studerat bajsprover som lämnats av mammorna i samband med förlossningen samt prover från tre tillfällen under barnens första levnadsår. För att följa tarmflorans utveckling kommer man fortsätta följa barnen och speciellt undersöka sambandet med fetma och diabetes.

- Vi vet redan att bakterier producerar aminosyror och vitaminer som kroppen behöver. Tack vare en ny dna-metod kan vi identifiera fler olika typer av bakterier och lära oss mer om deras olika egenskaper, säger Fredrik Bäckhed.

Studien, som i går presenterades i tidskriften Cell Host & Microbe, har finansierats av Vetenskapsrådet och Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

FAKTA: Tarmfloran

Tarmfloran är de mikroorganismer som normalt förekommer i tarmkanalen.

Tarmfloran är den största beståndsdelen i den så kallade normalfloran, som används för att beteckna alla bakterier och mikroskopiska svampar som bor i kroppen.

En vuxen människa har enligt uppskattningar totalt omkring 1,5 kilo mikroorganismer på och i kroppen.

Utöver i tarmfloran har bland annat huden, munhålan, könsorganen och urinvägarna en egen flora.

Källa: Nationalencyklopedin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.