Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S). Bild: Sanna Tedeborg
Kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S). Bild: Sanna Tedeborg

Attenius: ”Göteborgarna har betalat tillräckligt”

Haveriet vid Västlänkenbygget i Haga väcker ilska bland Göteborgs toppolitiker. Men både kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) och kommunalrådet Martin Wannholt (D) är tydliga med att eventuella extrakostnader inte ska betalas av göteborgarna.
– Jag kommer göra mitt yttersta för att inte göteborgarna ska betala notan. Göteborgarna har betalat tillräckligt.

Beskedet om att Trafikverket sparkar ut entreprenören AGN Haga från Västlänkens Hagaetapp kommer inte som en blixt från klar himmel. Demokraternas Martin Wannholt är mycket kritisk till hur den statliga myndigheten hanterat frågan.

– Haveriet har varit känt sedan länge, men Trafikverket har inte velat stå för det i medierna. Det kanske har haft med kontraktsfrågor att göra men det håller inte i en demokrati att bete sig så, säger Martin Wannholt.

Mycket fortfarande oklart

Även om AGN Haga får lämna en etapp så kommer konsortiet fortsätta bygga den korta, men komplicerade, Kvarnberget-etappen. Och än finns det många frågetecken kvar att för Västlänken-projektet, till exempel hur stor försening som det hävda avtalet kommer att leda till och hur det påverkar projektets budget.

Martin Wannholt menar att han försökt få Trafikverket att garantera att inga extra kostnader ska läggas på göteborgarna men att myndigheten inte velat ge sådana garantier.

– Här har vi en påverkan eftersom detta projekt nu kommer att pågå mycket längre. Andra projekt försenas och förskjuts. Det innebär ökade kostnader och olägenheter för göteborgarna. Det borde Trafikverket ersätta oss för.

Martin Wannholt hoppas på bred politisk enighet i Göteborg för att se till att inga extra kostnader belastas kommunen och regionens skattebetalare.

– Skolan och förskolan eller sjukvården ska inte behöva bidra med en krona.

Skeptisk sedan länge

När upphandlingen avgjordes var AGN:s anbud ungefär en miljard billigare än det näst billigast anbudet. Dessutom, när entreprenörernas skicklighet bedömdes, rankades AGN klart lägst. Det var 2017 och då var Jonas Attenius inte kommunstyrelsens ordförande. Men han minns vad han tänkte.

– Redan där fattade jag vissa misstankar. Hur i hela Hisingen ska man kunna göra det jobbet för den pengen?

Vad som nu kommer ske är ytterst en fråga för regeringen, enligt Jonas Attenius.

– Vi får titta närmare på vad det här får för konsekvenser men det är uppenbart att det är ett företag som inte gjort det man avtalat med staten. I grunden behöver regeringen återkomma med om hur man ska lösa frågan.

Kommer göteborgarna behöva betala mer för Västlänken?

– Vi har betalat vår del. Det här är inget som ska drabba göteborgarna. Jag kommer göra mitt yttersta för att göteborgarna inte ska behöva betala notan. Göteborgarna har betalat tillräckligt.

LÄS OCKSÅ: Västlänkens arbetare: ”Blir till att packa ihop”

LÄS OCKSÅ: Bygget av Västlänken går för trögt – kontraktet hävs

LÄS OCKSÅ: Nya fynd från Västlänken: leksaker och köksredskap

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.