I december i fjol attackerades Göteborgs synagoga med så kallade molotovcocktails.
I december i fjol attackerades Göteborgs synagoga med så kallade molotovcocktails. Bild: Linné Peter (GP)

Attacken mot synagogan: Åklagare vill ha dömd man utvisad

Åklagarmyndigheten vill ha målet efter brandattacken mot Göteborgs synagoga prövat av Högsta Domstolen. Det handlar då uteslutande om utvisningsyrkadet mot en 22-årig gärningsman, något som avslogs av hovrätten.

ANNONS
LocationGöteborg||

Både i tingsrätten och i den högre insatsen dömdes den unge palestinske medborgaren till två års fängelse för sin inblandning i angreppet mot synagogan i december 2017.

Han fälldes dock inte för grov mordbrand, utan rubriceringarna stannade vid grovt olaga hot och försök till grov skadegörelse.

Tog tillbaka utvisningen

Men hovrätten valde i sin enda ändring att bortse från tingsrättens dom såtillvida att man strök den tioåriga utvisningen från Sverige.

Nu har åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Stockholm, enligt nyhetsbyrån Sirén, rekommenderat en överprövning av hovrättens beslut.

Kammaråklagare Yvonne Brandell konstaterar i sin sammanfattning av ärendet följande:

"Det är enligt min uppfattning av intresse ur prejudikathänsyn att HD klargör vad som innefattas i kravet enligt 12 kapitlet och 1:a paragrafen utlänningslagen, avseende skälig anledning att anta att en utlänning som riskerar utvisning utsätts flor tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning".

ANNONS

"Av principiell vikt"

"Målet, som är av stor principiell vikt och även är av samhällsintresse, är lämpat för en prövning i Högsta domstolen", skriver Brandell.

22-åringen ansökte om asyl i Sverige i november 2014, men Migrationsverket avslog hans begäran. Dock utfärdades ett temporärt uppehållstillstånd, giltigt fram till i april i år.

Men när domarna i Göteborg avkunnades i juni och början av september, hade mannen alltså inte längre tillåtelse att befinna sig i Sverige.

"Den allmänna situationen i staten Palestina är inte sådan att den i sig innebär all det föreligger hinder mot verkställighet", hävdar åklagarmyndigheten.

"Osäkert vid gränserna"

Hovrätten var av en annan uppfattning, just med tanke på att det var en palestinier som begått brott mot judisk egendom och utsatt en judisk församling för stor fara.

"Med hänsyn till Israels eventuella intresse i saken och till den osäkra situation som råder både vid gränsövergångarna till Gaza och Västbanken och i själva områdena anser hovrätten att det finns skälig anledning att befara att den tilltalades grundläggande mänskliga rättigheter inte skulle vara tryggade om han utvisas till Palestina", menade domstolen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS