Arrangören: "Alla måste säga ifrån"

Arrangören bakom Way out west vill använda festivalen för att påverka besökarna att sätta ner foten om sexuella ofredanden. Med en ny föreläsningsscen ska diskussionen om övergreppen lyftas.

ANNONS
|

– Genom "Wow talks" kommer vi att lyfta de här frågorna publikt för att väcka debatten. Där kommer föreläsningar att hållas alla tre dagarna och vi kommer att fokusera på hållbarhet, även socialt. Alkoholfrågan kommer också att lyftas. Det är en intressant diskussion, men den har tyvärr glömts bort i den här debatten, säger Patrick Fredriksson som är festivalansvarig på Way out west.

Han säger att det som händer under svenska festivaler nu, med en ökning av polisanmälningar om ofredanden och våldtäkter, i grunden inte är ett festivalproblem, utan ett samhällsproblem.

– Vi måste tillsammans göra något åt det. Man kan inte säga att det enbart är polisens eller säkerhetspersonalens ansvar. Alla måste säga ifrån. Det som har hänt nu är väl att mörkertalet har försvunnit och att folk faktiskt anmäler.

ANNONS

Festivalområdet på Way out west kameraövervakas sedan tidigare och den senaste veckans händelser på Bråvalla och Putte i parken föranleder inte någon förstärkning på det området, enligt Patrick Fredriksson. Man kommer inte heller att sätta in fler vakter.

Däremot ska både personal och funktionärer utbildas i att upptäcka och hantera sexuella trakasserier. Det beslutade Social resursnämnd redan i maj och kravet gäller alla som ansöker om serveringstillstånd för festivaler.

– Till mångt och mycket har vi redan utvecklat de här frågorna i all vår säkerhetsutbildning, men vi kan göra ännu mer. Jag tror att många är okunniga om var gränsen går och vad man kan göra.

Även polisens omdiskuterade #tafsainte-kampanj kommer att synas under festivalen.

– Vi har diskuterat kritiken internt, men samtidigt så känns det som att allt som görs i den här frågan bidrar.

Patrick Fredriksson säger att Way out west är förhållandevis förskonade från den typen av brott som har uppmärksammats på festivalerna i Karlstad och Norrköping.

– Polisens kartläggning visar att festivaler med fri entré har absolut högst frekvens. Och på Bråvalla har man en väldigt ung målgrupp och en camping som innebär en stor mängd medhavd alkohol. Det problemet har inte vi.

ANNONS

Efter att flera sexuella ofredanden anmälts på festivalen Putte i parken i Karlstad i helgen lade polisen ut en händelserapport på sin hemsida där det framgick att det skulle vara ensamkommande barn som låg bakom övergreppen. Senare tillbakavisades påståendet av en anställd hos Värmlandspolisen och formuleringen plockades bort från polisens hemsida.Av de inblandade har det visat sig att två är boende på ett hvb-hem.

– Det var en olycklig formulering och det ska vi ta till oss. Vi har ändrat det nu. Det är viktigt att vi är sakliga i den informationen vi ger. Man ska inte generalisera och peka ut en grupp på det här viset, säger Lars Wirén,chefför polisområde Värmland.

ANNONS