Arkiv 24/5: Hotades via sms och mejl

ANNONS
|

Sprängladdningen detonerade precis utanför källaren vid familjens hus, väster om Kungälv.

Länskriminalen startade omgående en förundersökning gällande mordförsök och har satt in stora resurser i sökandet efter den eller de skyldiga.

– Under eftermiddagen hämtades en man till förhör misstänkt för delaktighet i mordförsöket, säger Ulla Brehms vid polisen i Västra Götaland.

Den misstänkte mannen har nu anhållits, misstänkt för försök till mord.

Mannen som skadades i explosionen har inte kunnat höras och kommer sannolikt inte heller att kunna höras förrän under tisdagen.

– Läkarna avgör helt när vi kan höra mannen, konstaterar Ulla Brehms. I övrigt kan vi inte för dagen säga mer om den man som hämtats till förhör.

ANNONS

Hotad en tid

Enligt uppgift till GP har den 44-årige mannen haft ett påtagligt hot hängande över sig under den senaste tiden. Det påstås vara kopplat till individer som han periodvis träffat på inom sitt yrke. Någon av dem sägs ha kontakter inom ett kriminellt nätverk som har sina rötter i Skåne.

Detta är dock inget som polisen i dagsläget anser sig kunna bekräfta.

Pappan till 44-åringen berättar:

– Det har varit sms och mejl. Vi har fått gevärskulor hemskickade i brev och vi har haft folk som tittat in genom våra fönster. Det har varit jobbigt, vi har knappt kunnat bo hemma. Det har varit extremt jobbigt och vi har hela tiden känt att något måste hända men ingen har tagit oss på allvar, säger pappan till GP.

"Betraktats som bluffgubbar"

Incidenterna har polisanmälts, vilket hittills inte resulterat i någonting alls.

– Vi har inte fått något stöd. I stället har vi känt att vi betraktats som bluffgubbar. Det är inte förrän idag när länskriminalen kopplats in som vi känner förtroende och att man äntligen lyssnat på oss, säger pappan

Fyra personer – 44-åringen, hans hustru och två barn – bor i fastigheten i Staby, mellan Kungälv och Kärna.

ANNONS

Alla fyra var hemma när det small. Mannen blev offer när han öppnade dörren till källaren. Kvinnan och dottern fanns på övervåningen och sonen i en angränsande byggnad.

– Vi har hört de anhöriga. Deras berättelser innehåller inget revolutionerande. Inte heller de närboende har haft någon förklaring till det som skett. Vi arbetar för att komma fram till eventuella motiv, säger kommissarie Thord Haraldsson, som ledde polisens arbete på platsen.

Splitterskador

44-åringen fick omfattande splitterskador och flögs i ambulanshelikopter till Sahlgrenska. Ännu under måndagskvällen hade han inte vaknat upp efter operationen, och har alltså inte hörts av polisen.

– Vi ser förstås detta som extremt allvarligt. Vi rubricerar händelsen som mordförsök, betonar Thord Haraldsson.

Ingen – varken pappan, mamman eller den vuxne sonen – figurerar i belastningsregistret.

Parallellt med avspärrningen av huset i Staby var polisen synlig även runt en annan villa i Kungälv. Det var emellertid inte för att leta sprängladdningar.

– Nej, vi åkte dit för att underrätta släktingar till familjen om det inträffade. De var inte hemma, men vi sökte av bostaden när vi ändå var där, säger Björ Blixter.

ANNONS