Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Arkitektbyrån Elding Oscarson ska rita nya Smyrnakyrkan i Frihamnen

Det händer grejer i Frihamnen i Göteborg. Förutom byggandet av 800 stycken nya tillfälliga bostäder som är igång sen en tid tillbaka, har det nu även bestämts vilka som får i uppdrag att rita upp den nya Smyrnakyrkan.

En jury, vars medlemmar bestått av utvalda representanter från Sveriges Arkitekter, Smyrnakyrkan, Älvstranden utveckling och stadsbyggnadskontoret i Göteborgs stad, har valt att ge uppdraget till arkitektbyrån Elding Oscarson. Valet kommer med motiveringen att det var deras förslag som mest matchade arkitektonisk kvalitet med projektets hållbarhetsmål och krav på funktionalitet.

– För kyrkan är det ju väldigt viktigt att byggnaden fungerar väl med deras verksamhet. Samtidigt som den behöver leva upp till våra krav på att fungera bra ihop med stadsbilden, säger stadsarkitekten Björn Siesjö, som satt med i juryn som bedömde de olika förslagen.

LÄS MER: I väntan på ny stadsdel – temporära bostäder på Frihamnen snart klara

Fyra finalister

Från början var det fritt fram för alla arkitekter som ville vara med och tävla om uppdraget att skicka in en ansökan. Där kunde de presentera tidigare arbeten och argumentera för varför just de skulle passa för jobbet. Efter att ansökningarna gåtts igenom återstod fyra finalister: Elding Oscarson, Wingårdhs, Kengo Kuma och Bjarke Ingels group.

– Ett utav dem var väldigt dyrt, så det sållades ut ganska fort. Ett annat var ganska illa planerat, när det kom till planlösningen. Så den blev vi inte heller särskilt förtjusta i, säger Siesjö och fortsätter med att förklara att det aldrig blev någon riktig rösträkning, utan att juryn diskuterade tills det fanns en konsensus.

– Förslaget som vann gjorde det bland annat på grund av att det inte stod ut för mycket, samtidigt som byggnadens roll som kyrka var tydlig. Det hade en lagom nivå.

Vad spelar kyrkan för typ av roll i den nya stadsdelen?

– Den spelar en stor roll. Speciellt när en stadsdel är ny. Då behövs det mycket folk på gatorna och en kyrka har en stor social verksamhet och drar till sig mycket människor.

En annan viktig aspekt att ta hänsyn till var de 70 småbostäder som skulle byggas i anslutning till kyrkan. Bostäderna kommer användas i kyrkans sociala arbete.

– I förslaget som vann så kan dessa byggas separat från själva kyrkobyggnaden, vilket vi gillade, säger Siesjö.

Stadsarkitekten Björn Siesjö var med och bestämde den vinnande designen för den nya Smyrnakyrkan. Bild: Privat
Stadsarkitekten Björn Siesjö var med och bestämde den vinnande designen för den nya Smyrnakyrkan. Bild: Privat

"Har varit en intensiv höst"

Arkitektbyrån Elding Oscarson, som också står bakom designen av den senaste tillbyggnaden av Skissernas museum i Lund och även stadens nya centralstation, säger till GP att det har varit en väldigt intensivt höst.

– Vi var ju tvungna att hinna med deadlinen för inskickade förslag, säger firmans medgrundare Jonas Elding.

Han förklarar hur kyrkan är designad så att det ska finnas gott om plats runt om byggnaden. De ville inte göra en lång och platt kyrka, istället satsade de på våningar och mer höjd. På så sätt blev byggnadsytan mindre.

– Så det kan bli rörelse runt om hela byggnaden. Vi vill att kyrkan ska kunna nås från alla håll, den ska bli en del av torget.

LÄS MER: Grönt ljus för Jubileumsparken – men Frihamnsprojektet försenas ytterligare

En nyttobyggnad för andlighet

Kyrksalen kommer få ett eget våningsplan på cirka 1600 kvadratmeter. I anslutning till salen kommer det finnas ett 100 kvadratmeter stort bönerum, med ett korsformat fönster ut mot den planerade jubileumsparken.

Elding förklarar att en annan av idéerna för kyrkans design var inspirerad av de kringliggande magasinsbyggnaderna.

– Hamnmagasin är ju nyttobyggnader. Men samtidigt så otroligt kraftfulla med flera fina rum inuti. Ett utav dem ska ju till och med byggas om till en konsthall. Vi ville att kyrkan skulle ha samma kraft, samtidigt som geometrin förblev enkel, säger han.

– Vi kallar det en nyttobyggnad för andlighet. För att visa att andlighet är nyttigt, men också för att byggnaden kommer ha många olika kvalitéer och kunna användas till så mycket. En byggnad för socialt engagemang.

Nya Smyrnakyrkan, eller "Framtidens kyrka", som församlingen själva valt att kalla den, är menad att ta täten i de projekt som ska förnya Frihamnen. Den planeras att stå klar 2022.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.