Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Arenafrågan skjuts på framtiden – igen

Det dröjer med beslut i frågan om nya arenor. Nu har alliansen köpt sig tid fram till februari för att hitta en bred enighet. Men Socialdemokraterna är alltmer tveksamma till den utredning som ligger till grund för diskussionerna. Och inte minst tanken på ett nytt stort köpcentrum.

Diskussionerna om nya arenor som ska ersätta Scandinavium, Lisebergshallen och Valhalla sporthallar har en lång följd av år. Och i maj 2018 fattade kommunstyrelsen beslutet att de nya hallarna ska ligga norr om Valhallavägen, på den plats där Valhalla IP i dag ligger.

LÄS MER: Beslut om var arenorna ska ligga fattat

Den tomt som i dag rymmer bland annat Scandinavium ska, enligt samma beslut, bebyggas med ett 80 000 kvadratmeter stort köpcentrum.

Bakom beslutet stod Socialdemokraterna och alliansen.

En ny grupp kommunalråd

Sedan dess har Socialdemokraterna bytt gruppledare och fått två nya kommunalråd – och den nya gruppen är inte alls lika övertygade om att den beslutade inriktningen är den rätta.

– Det finns en del frågetecken som vi ser det. Dels saknas en risk- och konsekvensanalys när det gäller handeln generellt, och inte minst cityhandeln. Vi saknar också delar som rör infrastrukturen, hur man ska lösa trafiken in till det här området, säger partiets gruppledare Jonas Attenius.

Som DN rapporterat om är handlarna i innerstaden kritiska till planerna på ett nytt stort köpcentrum och som GP tidigare vid ett flertal tillfällen berättat menar Trafikverket att E6:an inte tål ytterligare belastning.

Ska komma överens till februari

Efter beslutet om arenornas placering för ett och ett halvt år sedan har ytterligare utredningar gjorts, som i första hand handlar om hur man ska hantera det närliggande området och i vilket skede en extern driftsoperatör behöver kopplas in.

Tanken var att partierna skulle ha kommit överens före jul om hur man ska ta nästa steg framåt.

Nu blir det tidigast i februari – och risken finns att det istället blir ett steg bakåt.

– Vi vill gå vidare i arenafrågan, inget snack om det, men utformningen måste vi diskutera, både internt i partiet men också med andra partier, säger Jonas Attenius.

"Vi behöver stycka elefanten"

Viktoria Tryggvadottir Rolka (S), kommunalråd med ansvar för stadsutvecklingsfrågor pekar på att utredningen också saknar en analys om vad som ska hända med den verksamhet som bedrivs på Valhalla IP.

– I det här tjänsteutlåtandet så beskrivs det som ett grusfält där det inte händer någonting, men ungdomsidrotten är ett av de mest viktiga områden som finns. Vad händer med det? säger hon.

– Det har blivit en väldigt stor apparat. Vi ser ett behov av att stycka upp elefanten och titta ordentligt på varje beståndsdel så att vi kommer framåt i projektet.

Jonas Attenius håller med.

– Vi måste tänka på vad det här handlar om: det är arenafrågan. Sedan har det växt och växt och växt.

LÄS MER: Rivning av Ullevi kan öka områdets värde med 60 miljarder

Vill ha bred enighet

Tillsammans med Socialdemokraterna har alliansen 41 mandat i kommunfullmäktige. I teorin räcker det alltså att de två kommer överens för att det ska gå att driva frågan framåt.

Men de flesta partier är överens om att en bredare majoritet är önskvärd när det handlar om en så här stor fråga, som dessutom kommer att ta ett par mandatperioder att genomföra.

Inte heller Demokraterna är nöjda med den tidigare utredningen. Partiet vill varken ha det föreslagna köpcentret eller att arenorna placeras norr om Valhallavägen.

Josefson optimistisk

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) är trots allt optimistisk vad gäller möjligheterna att komma överens fram till februari, då frågan tas upp av kommunstyrelsen nästa gång.

– Vi hoppas att vi kan lösa ut frågan inom en snar framtid, säger han.

Om även alliansen är öppna för att tänka om vad gäller köpcentret vill han inte svar på.

– Jag vill inte gå och diskutera olika delar. Nu ska vi föra vi samtal med de andra partierna.

LÄS MER: Nytt bakslag i arenafrågan – projektet sätts på paus

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.