Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

April dödligaste månaden på över 20 år

I april dog det fler människor i Sverige än vad det har gjort under någon enskild månad hela 2000-talet, enligt SCB.

Det är SCB:s preliminära statistik som visar att april månad var den dödligaste månaden under hela 2000-talet.

Totalt visar statistiken att det dog 10 458 personer i Sverige under förra månaden.

– Vi får gå tillbaka till december 1993 för att hitta fler döda under en månad. Då dog 11 057 personer. Totalt dog 97 008 personer under 1993 vilket var det högsta antalet döda under ett år sedan 1918 då spanska sjukan härjade som värst, säger Tomas Johansson, utredare på SCB:s enhet för statistik om befolkning och ekonomisk välfärd, i ett pressmeddelande.

Men räknar i förhållande till folkmängd dog det dock fler personer i januari 2000 än april 2020. Då dog 110,8 personer per 100 000 medan det under förra månaden var en siffra på 101,1 döda per 100 000 invånare.

Mellan vecka 16 och vecka 19 hade samtliga län förutom Västerbotten en överdödlighet.

Statistiken i sin helhet går att hitta hos SCB.

Fakta: Preliminär statistik

SCB:s preliminära statistik över döda har tagits fram för att ge en snabbare bild av utvecklingen under coronautbrottet, och möjlighet att jämföra med tidigare år. Statistiken redovisas helgfria måndagar och är att betrakta som rådata. Den kommer att förändras när nya uppgifter kommer in eftersom det finns en eftersläpning i inrapporteringen, särskilt för dagarna precis före publicering.

Statistik för två veckor tillbaka i tiden väntas inte förändras i någon större utsträckning. Statistiken för tidigare år baseras på SCB:s slutliga observationsregister. Endast personer med en känd dödsdag ingår i de ovanstående beräkningarna.

Statistiken säger ingenting om dödsorsak utan visar bara hur många personer som var folkbokförda i Sverige som gått bort.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.